Obaveza nosenja brade

Veca je vjerojatnost da ce glatko obrijani muškarci na licu nositi bakterije otporne na antibiotike nego oni bradati, pokazala je nova studija cije rezultate prenosi britanski Independent.

Biolozi bradu karakterišu kao sekundarnu polnu karakteristiku, differentiu specificu muškaraca u odnosu na žene koja ipak ne igra ulogu u samom cinu reprodukcije. Ukoliko ste od onih koji se ponose svojom dlakavošcu i ismevaju one sa bejbi fejsom, polako sa tim. Rast brade reguliše hormon dihidrotestosteron, isti onaj koji izaziva i celavost, pa se stvari odvijaju po narodnoj „dok jednom ne smrkne…“ i „ne može i jare i pare“ . Što se same evolutivne uloge brade tice, iako se smatra da je ona štitila od hladnoce kao i od toplote, te da je cinila mušku vilicu širom, što je plašilo protivnike, ipak je predstavljala i problem u borbi, kada je služila kao efikasno pomagalo za pridržavanje glave koja ce u narednom trenutku biti odsecena. Neka ravnoteža interesa je nacinjena.

Nema osipa kože posle brijanja

Svi znaju da je osip i crvenilo kože posle brijanja jedan od najvecih problema kad je ova radnja u pitanju. To izaziva bakterija nastanjena u našim nosevima, koja ostane na priboru za brijanje koje neki muškarci koriste svakog dana. Logicno je da muškarci koji se ne briju ne moraju da brinu da ce ih ova bakterija napasti i nagristi im kožu. Njihov štit od ovog zla jeste brada.

Brada pomaže kod alergija

Kada su u pitanju alergije na prašinu i polen, brada može biti veoma korisna kod ovih stvari, jer sprecava da vam cestice istih dospeju do nosa i respiratornog sistema. Drugim recima, isfiltrira ih. Takodje, još jedna veoma bitna stvar je da se cestice na koje ste alergicni zadržavaju u malim kolicinama u bradi, i tako se organizam navikava da su tu, što dalje znaci da vas brada cak može i izleciti od alergija, ili barem u velikoj meri smanjiti iste.

Brada smanjuje rizik od raka

Još jedna osobina njenog velicanstva je da zaustavlja UV zrake i tako minimizira šanse da pojedinac sa bradom dobije rak kože, i to u 90 do 95 odsto slucajeva. Mada, lekari kažu da se ne osanjamo baš skroz na bradu, nego da i dalje koristimo zaštitne kreme, ali ipak, ovo je fascinantan podatak.

Druga teorija kaže da kovrdžava brada razbija sunceve zrake koji putuju pravolinijski. Kada zrak naidje na kovrdžavu dlaku, on se prelomi i retko uopšte stigne do kože.

Muškarci sa bradom imaju manje bora

Kažu da brijanje podmladi coveka, figurativno. Možda je tako, ali brada podmladi coveka, bukvalno. Muškarci kojima je lice pokriveno bradom imaju mnogo manje bora od muškaraca koji se svakodnevno briju. Eto još jednog argumenta za one koji žele da se osecaju i izgledaju mladje.

Brada sprecava pojavu bubuljica i akni

Akne nastaju kada folikuli blizu površine kože postanu “blokirani” i ovo stanje može samo da se pogorša brijanje, jer se koža iziritira i bukvalno bukne i postane preplavljena bubuljicama i aknama. Takodje, ovo vodi velikom smanjenju samopouzdanja.

Brada pomaže kod astme

Evo još jedne ozbiljne boljke ciji simptomi se bukvalno smanjuju ako na licu nosite bradu. Lekari kažu da i u ovom slucaju brada služi kao filter i zadržava cestice koje služe kao okidac za napade astme. Takodje je veoma bitno da bradu održavate cistom i urednom, kako bi mogla što bolje da vam posluži kao štit i da vas ucini zdravijim.

Znanstvenici su testirali uzorke s lica 408 bradatih ili obrijanih lijecnika i bolnicara i rezultate objavili u casopisu Journal of Hospital Infection. A po rezultatima, triput je vjerojatnije da ce obrijani muškarci na svojim obrazima nositi meticilin rezistentnu bakteriju (MRSA) nego njihove bradate kolege. Takodjer, izglednije je da ce obrijani na svojim obrazima imati kolonije zlatnog stafilokoka, bakterije koja uzrokuje infekcije kože i dišnih puteva.

Znanstvenici sugeriraju da bi razlog tomu mogle biti ‘mikro ogrebotine’ koje na koži nastaju brijanjem, a mogu biti pogodne za razvoj bakterija. Mikrobiolog s londonskog sveucilišta Adam Roberts u odvojenoj je analizi iz uzoraka brade uspio uzgojiti 100 vrsta bakterija. U petrijevim posudama pronašao je i mikrobe koji su, izgledalo je, ubijali druge bakterije. Kako bi to dokazao, izolirao je mikrob i testirao ga protiv bakterije E.coli koja uzrokuje infekcije mokracnog trakta.

Mikrobi su efikasno uništili bakteriju. Roberts je BBC-ju rekao da njegova analiza daje potencijala za buduca istraživanja i podsjetio na to kako je i Alexander Fleming slucajno otkrio penicilin. Postojeci antibiotici sve su manje ucinkoviti, a bakterije otporne na antibiotike godišnje ubiju 700 tisuca ljudi u svijetu. Nijedan novi antibiotik nije pušten na tržište u posljednjih 30 godina. Možda ga pronadju u bradama.

Štedi vrijeme
Muškarci koji se redovito briju tijekom života ce ‘potrošiti’ oko 3.350 sati na brijanje.

Održava kožu hidriranom
Muškarci koji se redovito briju isušuju kožu lica pa moraju nanositi kreme kako bi joj vratili vlagu. Muškarci koji imaju bradu to ne moraju jer im brada zadržava prirodne masnoce koje im vlaže lice.

Bradate muškarce okolina doživljava kao društvenima, one s brkovima kao introverte, a dvodnevna bradica stvara dojam i pameti i društvenosti.

U staroj Grckoj brada se visoko cenila. Grcke aristokrate negovale su kult brade kao simbol muške zrelosti. Muški predstavnici civilizacije koja je stvorila filozofiju na kojoj se temelji moderno zapadno društvo imali su vremena na pretek za razmišljanje, dok su iza sebe kao dežurnu radnu snagu posedovali robove i, u svojim kucama, žene tretirane kao neproduhovljene rasplodne mašine. Bradati filozofi sa Agore cuvali su svoje emocije za golobrade mladide, kakvi su i sami nekada bili, pre nego što ih je rast brade ucinio zrelim da sami biraju svoje ljubimce. Rimljane, ipak, pamtimo kao golobrade. Za njih je brijanje brade i šišanje kose bilo dostignuce civilizacije i nacin za izdvajanje u odnosu na Varvare. Izmedju grcke i rimske civilizacije vezivnu nit predstavlja helenizam, kao stanje u politici i kulturi nastalo kao posledica osvajanja Aleksandra Makedonskog. Jedan od njegovih doprinosa evropskoj kulturi bio je i taj što je svojim vojnicima naredio brijanje brada, jer je primetio da ih Persijanci koriste kako bi ih kontrolisali u borbi. Od tada, preko pomenutih Rimljana, vojne snage svih država osim u retkim slucajevima pridržavaju se pravila o redovnom brijanju.

Istraživaci su ispitali 8.520 žena da rangiraju fotografije muškaraca prema fizickoj privlacnosti i po tome misle li da su za ozbiljnu vezu ili kratku, neobaveznu avanturu.

Na fotografijama su se nalazili muškarci obrijanog lica, oni koji neguju bradu od dva-tri dana i oni koji imaju dužu bradu.

Žene su muškarce bez brade ocenile kao manje privlacne i pripisale im ženske crte lica. Najbolje su ocenjeni muškarci sa bradama koje žene smatraju savršenim za ozbiljne veze. Oni s kracom bradom, ocenjeni su kao pogodni za krace veze.

Žene bradu povezuju s muževnošcu i “socijalnom dominacijom”, objasnili su strucnjaci.

“Muškarci koji imaju bradu ocenjeni su kao stariji, muževniji, Socijalno dominantniji i agresivnijeg izgleda od uredno obrijanih muškaraca”, kažu strucnjaci.

A u ono što je naredio Allahov Poslanik, s.a.v.s., spada i puštanje brade.Tako prenosi Ibn Omer, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., naredio da se krate brkovi a pušta brada (Muslim). A od Ebu Hurejre, r.a., se prenosi da je Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao: Kratite brkove a puštajte brade i razlikujte se od medžusija! (Muslim) A kada je Resulullah, s.a.v.s., ugledao dvojicu izaslanika perzijskog cara koji bijahu obrijanih brada a dugih brkova, prezirao je pogledati u njih da bi im na posljetku rekao: Teško vama, ko vam je naredio to? Odgovoriše: To nam je naredio naš gospodar.- misleci na svog cara, a Resulullah, s.a.v.s., im na to dodade: Ali moj Gospodar je meni naredio puštanje brade a kracenje brkova. (Hadis je hasen) Forma zapovijesti upucuje na obavezu njenog izvršavanja tako da biva nagradjen ko je ucini, a kažnjen onaj ko je ostavi.
BRIJANJE BRADE JE GRIJEH
Uzvišeni Allah, dž.š., kaže: A ko se ne pokorava Allahu i Njegovom Poslaniku sigurno je jasno zalutao. (El-Ahzab, 36.) Kao što kaže: A ko griješi prema Allahu i Njegovom Poslaniku pa za njega je vatra Džehennema, u nju ce oni zauvijek. (El-Džinn, 23.) Prethodno smo naveli Poslanikovu, s.a.v.s., naredbu o puštanju brade, a neizvršavanje njegove naredbe je grijeh i to je zabranjeno. Uzvišeni kaže: A ono što vam da Poslanik uzmite, a ono što vam zabrani s tim završite! (El-Hašr, 7.) A Poslanik, s.a.v.s., veli: Što vam zabranim klonite ga se! (muttefekun alejhi) Naredba o puštanju brade i njenom puštanju da bude bujna namece zabranu brijanja i kracenja koje je blisko brijanju, jer naredjivanje necega istovremeno znaci zabranjivanje njemu suprotnog. Rekao je Alejhisselam: Ne cupajte sijede dlake, jer one su nur muslimana! (hadis je hasen) Nema razlike u cupanju dlaka iz brade ili iz kose. Od Enesa r.a. se prenosi da je rekao: Pokudjeno je da covjek cupa bijelu dlaku iz svoje brade ili kose. (bilježi Muslim) Oni koji briju brade preziru crne a kamoli sijede dlake, koje su nur muslimana. Prenosi se da su Omer, r.a., i Ibn Ebi Ja’la, kadija Medine odbijali svjedocenje onoga ko cupa dlake iz svoje brade. Imam Gazali i Nevevi, neka je Allahova milost na njih, kažu: “Cupanje brade kada tek izrasta je oponašanje golobradog djecaka i spada u velika ružna djela.”
Prenosi Ibn Omer radijAllahu anhu da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, naredio da se krate brkovi a pušta brada (hadis bilježi Muslim). A od Ebu Hurejre radijAllahu anhu se prenosi da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Kratite brkove a puštajte brade i razlikujte se od medžusija (vatropoklonika)” (bilježi Muslim)
PUŠTANJE BRADE JE MUHAMMEDOV, S.A.V.S., SUNNET
Allahove, dž.š., su rijeci: Sigurno je za vas Allahov Poslanik najljepši uzor. (El-Ahzab, 21.) Kao i rijeci: I nijednog od poslanika nismo poslali osim da im se bude pokorno, Allahovom dozvolom. (En-Nisa’, 64.) A rijeci Poslanikove s.a.v.s. su: Najbolja uputa je uputa Muhammeda s.a.v.s.” (bilježi Muslim)
Potvrdjeno je u njegovom vanjskom opisu da je imao gustu i dugu bradu. Enes, r.a., prenosi i kaže: “Njegova je brada popunjavala odavde dovde.”, i pokazao je, prešavši svojom rukom, od jednog kraja lica do drugog. (bilježi Ibn Asakir u Tarihu) Kao što bi ashabi, r.a., znali da uci na podne i ikindiji namazu po mrdanju njegove brade. (bilježi Buhari)
On bi, salallahu alejhi ve sellem, pri abdestu uzeo šaku vode, donio pod bradu i njome protrao kroz svoju bradu. (hadis je sahih)
Prenosi se od Ibn Abbasa, radijallahu anhuma, da je Allahov Poslanik sallallahu alejhi ve sellem rekao: “Ko god brije bradu nema pravo na Allahovu milost.” (Hadis bilježi Taberani).
Svi mezhebi su takodjer složni po mišljenju o obaveznosti nošenja brade.
U djelu “Kitabul-E’zar” se navodi stav hanefijskog mezheba po pitanju nošenja brade, gdje se kaže da imam Ebu Hanifa i hanefijski mezheb postupa po tekstu hadisa u kome se kaže da je  Ibn Omer, radijjallahu anhum, obicavao obuhvatiti šakom bradu ispod kosti iste, te odsjeci ono što je bilo ispod šake. Prema tome, za hanefije je kracenje brade manje od šake zabranjeno, dok za druge mezhebe je brijanje brade takodje zabranjeno
Na ovu temu postoje brojni drugi hadisi koji govore u prilog tome da je on, sallallahu alejhi ve sellem, imao veliku bradu. Pa kako se onda ne cuditi onima koji zagovaraju ljubav prema njemu a ne vole njegova lika, vec im je draži lik njegovih neprijatelja. A Allah, dž.š., upozorava: Reci, ako volite Allaha mene slijedite, pa ce vas Allah voliti. (Alu Imran, 31.)

 

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam