Luda nauka

Nauka je stekla novo značenje u određenim muslimanskim krugovima. Kada su klasični muslimanski učenjaci izjavili da “ko god da ne zna astronomija ili anatomiju maneri u znanju Božje”, oni su naglašavali važnost naučnog duha u islamu i ohrabrivali potragu za empirijskim naukom. Ali danas, na značajan dio muslimana, nauka uključuje otkriće “naučnih čuda” u Kur’anu.

Kur’an sadrži mnogo stihova koji ukazuju na prirodu, a stalno traži od svojih čitalaca da odražavaju na čuda kosmosa. “Putovanje u cijeloj zemlji i pogledajte kako on donosi život” (29:20) je savjet koji često nalazimo u muslimanskom svetom tekstu. “Evo,” čitamo negde drugde “, u stvaranju nebesa i zemlje, i naizmjeničnoj noći i danu, postoje zaista znakovi za one koji imaju razumevanja. . . ” (3: 190).

Ali ovi ajeti nemaju određeni naučni sadržaj – jednostavno pozivaju vjernike da studiraju prirodu i razmišljaju o strašnoj raznolikosti i složenosti univerzuma. Naglasak u mnogim od ovih stihova, poput “sunce i mjeseca slijede tečajeve (tačno) izračunavaju; i zvijezde i drveće i prostiraju se u obožavanju; A nebesa koji je podigao visok, a on je postavio ravnotežu “(55: 5-7), na opštu je predvidivost fizičkih pojava.

Zahtijeva znatna mentalna gimnastika i izobličenja kako bi pronašli naučne činjenice ili teorije u ovim stihovima. Ipak, ova visina gluposti je globalna luda u muslimanskom društvima, kao i popularna literatura poznata kao Ijaz, ili “naučna čuda Kur’ana”. Islamske knjižare se oslanjuju ovom literaturom, televizijski propovjednici beskrajno razgovaraju o tome koliko različitih naučnih teorija može se naći u Kur’anu, a brojne web stranice su posvećene objašnjavanju pojave. Može se činiti kao da je ijaz literatura poduzela potpunu kontrolu nad muslimanskom maštom

“Skoro sve, od relativnosti, kvantne mehanike, teorije velikog pranja, crne rupe i pulsari, genetika, embriologija, moderna geologija, termodinamika, čak i laserske i vodonične ćelije”, kaže ” Profesor astrofizike na Američkom univerzitetu u Šardži. Budući da su muslimanski matematičari otkrili algebru (i vodili svijet u bezbroj polja znanja), neki od današnjih vjernika izgledaju u Kur’anu za jednadžbe da bi se donijeli vrijednost svemira ili ostalih zbunjujućih podviga .

Tendencija čitanja nauke u Kur’anu ima dugu istoriju. 1950-ih, na primjer, kada su se SAD i Sovjetski Savez takmičili da stavljaju čovjeka u svemir, pamfleti su se pojavili u Indiji i Pakistanu u kojim su Quranc stihovi na svemoćnu prirodu Božjeg Let se nikada ne bi dogodio. Međutim, za trenutnu manifestaciju Ijaza, moramo se zahvaliti piscima iz medresa Bliskog Istoka, već dva zapadna profesora – ni muškarac Musliman.

Počelo je 1976. godine, sa objavljivanjem Biblije, Kur’anu i naukom Maurice Bucaille, francuskog hirurga koji je služio Saudijskom monarhiju i stekao svoje osnovno znanje Kur’ana u Kraljevstvu. Ispitao je da ispituje “Svetih pisma u svetlu modernog znanja”, fokusirajući se na astronomiju, zemlju i životinjsko i povrće. Njegov je zaključak bio da “nemoguće je ne priznati postojanje naučnih grešaka u Bibliji”. Suprotno tome: “Kur’an definitivno nije sadržavao niti jedan prijedlog u varijanci s najprikladnijim utvrđenim modernim znanjem.” Mnogi muslimani su prihvatili Bukailleovu tezu kao dokaz božanskog porijekla Kur’ana.

Ijaz literatura dobila je dodatnu pojačanje gotovo desetljeća kasnije sa objavljivanjem papirnog vijeća ljudskog embriologije u Kur’anu i Hadisu Keith Moorea, kanadskog profesora anatomije koja je tada predavala u Saudijskoj Arabiji. Moore je prikazivao određene stihove iz Kur’ana sa kliničkim crtežima i opisima udžbenika. Na primjer, stih “Stvorili smo čovjeka iz kapljice pomiješane tečnosti” (76: 2), Moore je objasnjen kao što se odnosi na mješavinu male količine sperme sa oocitom i njenom folikularnom tekućinom

Bio je prilično izvođač i okupljao okupljanje na sedmom Saudijskom medicinskom sastanku, koji je održan 1982. godine u brani MAM. Pročitao je ajete: “Stvorili smo čovjeka iz suštine gline, a zatim smo ga postavili kao kap tekućine na sigurno mesto, a zatim smo napravili taj pad u privrženi obrazac i napravili oblik u grupu Meso, i napravili smo kvržicu u kosti, a mi smo te kosti obukli mesom, a mi smo ga učinili u druge oblike. . . ” (23: 12-14)

Moore je tada oblikovao “plastiku” da liči na embriju i 28 dana su dodali zube u nju. Ta masa, tvrdila je, bila je tačna kopija embriona, a njegovi tragove zuba nalikuju zametcima (kralješkom stupcu i muskulaturu). Prikazao je fotografije koje bi pokazali da su kosti počinju formirati u embyou u šest tjedana, a mišići im se pridaju. Do sedme sedmice kosti daju ljudski oblik embrijama; Uši i oči počinju formirati do četvrte sedmice i vidljivi su po šestoj. Sva ova dešavanja, Moore je tvrdio, tačno odgovarao Kuranskom opisu

I Bukuille i Moore su igrali na kompleksu inferiornosti utjecajnog Saudisa, sugerirajući da je Kur’an naučni traktat i dokaz da su muslimani bili moderni prije modernog svijeta i moderne nauke. Saudijska vlada sipala je milione u Ijaz literaturu. Uspostavljena je Komisija za naučne znakove u Kur’anu i Sunnah. Prva međunarodna konferencija o subjektu održana je u Islamabadu, 1987. Govorna Gorica je uključena u ilustriranoj studiji: ljudski razvoj kao što je opisano u Kur’anu i sunnahu. Polje od tada raste eksponencijalno.

Poweum, koji će uskoro objaviti knjigu o Ijazu literaturi, kaže da većina djeluje na naučnim čudama slijedi postavljeni obrazac. Oni počinju sa stihom Kur’ana i traže usklađenost između naučnih rezultata i Kuranske izjave. Na primjer, jedan bi počeo od stiha “tako zaista kunem se zvijezdama koje trče i skrivaju. . . ” (81: 15-16) i brzo izjavljuju da se odnosi na crne rupe ili uzimati stih “[zaklinjem se od] meseca u njenoj punoću; Da li ćete putovati sa pozornice do pozornice “(84: 18-19) i odlučite da se odnosi na svemirsko putovanje. I tako dalje. “Ono što znači da je alegorijalna i poetična se transformira u proizvode nauke”, kaže Poweum.

Ovih dana najveći propagator IJaZ literature je Harun Yahya (pravo ime Adnan Oktar), turski kreacionista. Objavio je rezultate pamfleta i knjiga koje su jako subvencionirane i prodaju vrlo jeftino. Najnovije, čuda Kur’ana, objašnjava stihove Kur’ana “na takav način da ne ostavljaju mjesta za sumnju ili upitnike”. Autor sugerira da je stih “poslali željezo u kojem se nalazi velika sila i koja ima mnogo koristi za čovječanstvo” (57:25) “značajno znanstveno čudo”, jer su “moderni astronomski nalazi otkrili da je gvožđe pronađeno u Naš svijet je došao iz divovskih zvijezda u svemiru “. Verse “Slava je njemu koja je stvorila sav par stvari koje zemlja proizvodi” (36:36) tvrdi se da predviđa antieksa.

Ali ovi nejednakosti nisu ograničeni na pukotine. “Čak i poštovani univerzitetski profesori vjeruju u ovu gluposti”, kaže Posudem. “Na mom sveučilištu, oko 70 posto profesora nauke pretplaćuje se na mišljenje da je Kur’an pun naučnih sadržaja, činjenica kao i teorije”. Zaista, mnogi cijenjeni naučnici doprinijeli su literaturi. Prime Među njima su geološki koncepti planina u Kur’anu (1991). Napisao egipatski naučnik Zaghloul El-Naggar, koji je predsjedavao geologijom na naftom kralju Fahd u Naftom i mineralima u Dhahranu, Saudijskoj Arabiji, u knjizi je prošla kroz brojna izdanja. Bilo je tako uspješno da je El-Naggar odustao da postane predsjedavajući Odbora za naučne pojmove u slavnom Kurskom, koji je uspostavio Vrhovno vijeće islamskih poslova u Kairu. Danas predaje “geologiju u Kur’anu” i CD-ovi njegovih razgovora rasprodaju se

Najnoviji tome na temu je računarski univerzum: naučno prikazivanje Svetog Kur’ana P a Wahid, bivši dekan Poljoprivredne fakultete na Kerala Poljoprivredno univerzitet. U knjizi razvija model nauke u Kur’anu i izjavi da objasni postojanje anđela (“inteligentni roboti u Allahovom kraljevstvu”), božanskom master planu i kako je Kur’an predvidio pojavu hemije i biologije. Ehsan Masood, koji piše na nauci u zemljama u razvoju prirode, prepričava kako je “jednom sreo bivšeg glavnog naučnika za ministarstvo odbrane koji mi je uzbuđeno rečila da bi koristio istraživački rad koji bi koristio matematiku da dokaže postojanje anđela”.

Sve svoje stvaranje

Temeljna poruka ovih knjiga je da su sva potrebna nauka koja vam trebaju u Kur’anu – nema potrebe da se ruke prljave u laboratoriji ili radite u okviru mainstream teorija. Ali postoji i otvorena poruka: Radovi poput onih WAHID-a i el-naggara su agresivno anti-evolucije. Mnogo više muslimanskih naučnika, kaže da su “naučnici po danu i kreacionisti po noći”.

Kreacionizam nije na svim prirodnim muslimanskom položaju. Početkom 10. stoljeća, Muhammad Al-Nakhshabi je napisao u knjizi prinosa: “Dok je čovjek izvukao iz živih bića, a oni su se izvukli iz biljaka, a oni zauzvrat iz kombiniranih supstanci.” U životu HAI-a do 12. stoljeća Andaluzijski filozof Ibn Tufayl snažno je naglašen evolucija. HAI se “spontano generira”, izlazi iz sluznice, razvija se kroz različite faze i otkriva snagu razloga da oblikuju njegov svijet i razumjeti svemir. Suprotno tome, kreacionizam je preuzeo u prošloj deceniji u muslimanskoj društvima – Turska, na primjer, došla je na primjer, odmah iza SAD-a, u nedavnom istraživanju 34 zemlje o prihvatanju evolucije.

Ijazova literatura ide u ruku s kreacionizmom, mada na masovoznim kreacionistim da su muslimanski kreacionisti snažno utjecali njihovi američki kršćanski kolege: “Isrijentiraju dvije grupe da je sudbina islama i hrišćanstva da radi zajedno na porazvoj evoluciji i da je ovaj savez Odgovor na sukob civilizacija. “

Yahyino je raskošno ilustrirani atlas kreacije navodno raspoređen. U Turskoj je anonimno pojavio u brojnim školama i bibliotekama. Prošle godine, poslano je neželjeno u škole širom Francuske, potaknuti ministarstvo obrazovanja da se zaniču zapremine. Atlas krivi sve, od nazizma do terorizma, na evoluciji. “Sadrži laž na laži na laži”, kaže Jean Staun, posjećivao predavač u filozofiji nauka u HEC školi menadžmenta u Parizu, koji je napravio posebnu studiju radova Harun Yahya. “Otiše vjere koju to treba podržavati.”

I možemo reći isto o svim literaturi, popularnim ili akademskim, koji će u Kur’anu nastupiti da otkrije “naučna čuda”.

Autor Ziauddin Sardar, objavljen u Newstatesman, 21. avgusta 2008. Obrada Dokazi

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam