Zivot pre zivota

Mala zanimljivost, mozda ce dozvati pameti one koji se okrecu materijalnom, smatrajuci da posle ovog zivota nema nista…

Razgovor blizanaca u majčinoj utrobi

– Vjeruješ li u život poslije rođenja?
– Naravno, sigurno postoji nešto nakon rođenja. Možda smo ovdje baš zato da se pripremimo na život poslije rođenja.
– To je glupost. Nema života poslije rođenja. Kako bi taj život uopće izgledao?
– Ne znam točno, ali uvjeren sam da će biti više svjetla i da ćemo moći  hodati i jesti svojim ustima.
– To je potpuna glupost. Znaš da je nemoguće trčati, i jesti svojim  ustima, pa zato imamo pupčanu vrpcu. Kažem ti – poslije rođenja nema
života.
– Pupčana vrpca je prekratka. Uvjeren sam da postoji nešto poslije  rođenja. Nešto posve drugačije nego ovo što živimo sada.
– Ali nitko se nije vratio od tamo. život se poslije rođenja završava.  Osim toga život nije ništa drugo nego postojanje u uskoj i mračnoj okolini.
– Pa ne znam baš točno kako izgleda život poslije rođenja, ali ćemo u  svakom slučaju sresti našu mamu. Ona će zatim brinuti za nas.
– Mama?!? Ti vjeruješ u mamu?!? Pa gdje bi po tvome ta mama bila?
– Svuda oko nas, naravno. Zahvaljujući njoj smo živi, bez nje ne bismo  uopće postojali.
– Ne vjerujem! Mamu nisam nikada vidio, zato je jasno da ne postoji.
– Da, moguće. Ali ponekad, kada smo potpuno mirni, možemo je čuti kako pjeva i miluje naš svijet. Znaš, uvjeren sam da život poslije rođenja  zapravo tek započinje….

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam