Tito, da… Josip Broz

Pitanje tajne groba Josipa Broza Tita dugo posle njegove smrti niko nije smeo naglas da postavi, ali su se mnogi pitali zašto na Brozovom grobu, tog velikog komuniste, socijaliste i samoupravljača, nije postavljena crvena petokraka.

Najviše se sumnjalo da bi crveni pentagram bio u suprotnosti sa njegovom masonskom pripadnošću. Svojevremeno je Titov unuk Joška Broz rekao da je potpuna glupost da je njegov deda bio mason, da je samo želeo da mu natpis na grobu bude najjednostavniji mogući i da bi možda i „stavili petokraku na ploču, ali je u onoj gunguli posle smrti to verovatno bio propust“?!

U potrazi za pravom istinom o Brozovom grobu, Press je svojevremeno u dokumentaciji Radio Beograda došao do ekskluzivnog snimka razgovora sa nekadašnjim beogradskim muftijom Hamdijom Jusufspahićem od pre desetak godina, gde je muftija u svojoj ispovesti o druženjima sa predsednikom SFRJ prvi i jedini put izgovorio najveću tajnu koju je čuvao – Tito je umro kao musliman!

Jusufspahić je opisao susret sa Titovim šefom kabineta Berislavom Badurinom nedugo nakon što je izdahnuo ‘najveći sin naših naroda i narodnosti’, kako su zvali državnika.

– Kada je umro Tito, zajedno smo išli ja i ambasador Alžira Abdul Hamid Adžali da se upišemo u knjigu žalosti. Taman kad smo došli tamo, odmah nam je prišao Berislav Badurina, valjda se tako zvao, njegov šef kabineta ili lični sekretar. I on priđe meni i kaže:

– Čestitam vam.
– Šta mi čestitaš, pobogu brate? Čovek je umro, šta mi čestitaš?
– Umro je u vašoj veri!
– Šta – zaprepastio sam se ja.
– U vašoj veri. Umro je čitajući Kuran. Kuran je treći put čitao…

Badurina se zatim na francuskom jeziku obratio i ambasadoru Adžaliju. Jusufspahić je pitao šta da radi sa tim saznanjem.

– Da znate to, i ništa više – odgovorio mu je Badurina, a nakon upisivanja u knjigu žalosti dodao:

– Videćete kad bude sahranjen. Biće samo ime i prezime, godina rođenja i godina smrti, jer tako se muslimani sahranjuju.

Prema ovoj ispovesti muftije Jusufspahića, ispostaviće se da je tokom poslednjih dana života u bolnici u Sloveniji na Titovom stolu stajao samo prevod Kurana. Muftija je pet godina kasnije išao u Egipat, da od Hosnija Mubaraka primi zlatni orden za rad na islamskom polju, a ambasador Alžira u Kairu bio je baš Abdul Adžali, isti taj koji je bio prisutan kada mu je poverena velika tajna. Na poziv za večeru, muftija beogradski je tražio jedan uslov, da mu kaže šta mu je Badurina tom prilikom rekao na francuskom. I ambasador je sve ponovio, Tito je umro kao musliman, a čak je rekao da je obavestio svoju vladu o tom kratkom razgovoru sa Titovim šefom kabineta.

Hamdija Jusufspahić je, inače, imao jako bliske odnose sa predsednikom i često je razgovarao sa njim o islamskim verovanjima, a Tito nikada nije krio opčinjenost ovom religijom.

– Ja sam se više puta sreo sa Titom. Sreo sam se sa njim i kao student u Kairu. Bio sam student islamsko-teološkog univerziteta. To je najstariji univerzitet na svetu. Al Azhar se zove… Bio sam tamo profesor u jugoslovenskoj dopunskoj školi kada smo se prvi put sreli. Tito je došao u naš klub, Klub Jugoslovena, i pitao:

– Ko od vas, deco, govori arapski?

– Ja govorim arapski – bio sam jedini koji je u to vreme od omladine govorio arapski. Onda je Tito rekao:

– Učite, deco, arapski jer arapski je jezik budućnosti…

Hamdija Jusufspahić postaje beogradski muftija decembra 1967. godine, a te godine se oženio Egipćankom.

– Čim sam došao, upoznao sam se sa svim arapskim ambasadorima u Beogradu i svima je bilo drago što sam ja došao kao glavni imam, odnosno muftija u Beograd. I oni su me pozivali na iftare. Mi smo se okupljali, tako da je Tito verovatno saznao od obaveštajne službe da se među diplomatama nalazi jedan sa čalmom koji je stalno tu, i tako dalje, i koga drugi ambasadori zovu, i koji govori arapski, i kome je žena Arapakinja, a on je Jugosloven i tako dalje. I Tito je tražio da se vidimo… – pričao je muftija.

Kako je rekao, veliki prijatelji postali su tokom 1968. godine. Prvo je za vreme studentskih demonstracija muftija pozvao studente da se povuku, „da pođu u biblioteke i budu u učionici“, a prema njemu, mnogi su ga studenti muslimani poslušali, zbog čega je sutradan dobio poziv da dođe kod predsednika.

– Tito je hteo da mi zahvali na mudrom držanju. Petar Stambolić bio je tada predložio Titu da meni daju nekakav orden. Ja kažem: „Gospodine predsedniče, ako vi mene odlikujete, ja više ne mogu govoriti. Svi će reći da ja govorim za orden. Nemojte tako, ako treba orden, onda ga dajte mojoj veri“ – pričao je.

Zatim je dobio poziv na svečani prijem povodom 29. novembra, Dana republike. Predstavnike verskih zajednica predvodio je Njegova svetost patrijarh German.

– Mene je iznenadilo to kada sam video da je patrijarh German kleknuo na koleno i poljubio Titu ruku i čestitao mu praznik. Isto je to učinio nadbiskup Bukatko. Ja nisam ni kleknuo, ni poljubio ruku, nego sam se pozdravio i čestitao praznik predsedniku. Prišao mi je Hakija Pozderac, tadašnji ministar finansija valjda, i rekao:

– Valja malo temenat, efendija.

A ja mu samo rekoh:

– Alahu, Bogu jednom.

Tito je tada nameravao da održi zdravicu za nacionalni praznik, ali je video da predstavnici verskih zajednica nemaju čašu u rukama i krenuo je da im dodaje. Muftija je video da je i njemu namenjena čaša, pokušao je da je eskivira tako što je rekao proti Smiljaniću koji je bio iza njega: „Oče proto, ovo je za vas“.

– Doajen diplomatskog kora Sami Sakar, irački ambasador tada, vidim podiže ruke i meni čestita na ovoj mojoj muci. A ja se preznojih sav, nisam smeo da uzmem čašu, nije po verskim propisima. Svi su tada mislili da sam završio svoju karijeru na velikim prijemima, da sam na početku samom završio karijeru sa Titom. Seli smo posle u crnogorski salon, a posle pola sata pojavio se Tito sa Jovankom, Mikom Špiljkom i Vladimirom Popovićem, i odmah mi reče: „Mladi efendija, odbi ti čašu i predsedniku države! – pričao je svojevremeno muftija.

Muftija je tada stao u svoju odbranu, da takvo zlo Titu nije mogao da učini, da iz njegove ruke primi nešto što Bog zabranjuje. Kako je rekao, njemu niko ne bi zamerio pošto je mlad službenik, ali bi možda rekli: „Vidi, Tita, zulumćara, tera hodžu da javno gazi veru“. A Tito je na to odgovorio:

– E, pa takvi su muslimani. Najčistiji, najprivrženiji, najodaniji, najpošteniji, nikada probleme nismo imali sa muslimanima.

Muftija Jusufspahić u narednih dvadesetak godina postao je čovek kome se Tito obraćao za savete u vezi za arapskim svetom i pitanja jugoslovenskih muslimana. A nikada se nije dogodilo da se vide, a da ne razgovaraju o pitanjima islamskog verovanja.

– Najviše je voleo kada se nešto u islamu poklapa sa istorijskim materijalizmom, često je potencirao da je islam sličan istoriji. Kada sam mu rekao da je prva zapoved svakog muslimana „čitaj“, poredio je sa Lenjinovim „učiti, učiti i samo učiti“. Naša molitva je na arapskom, ali ja sam klanjao i prevodio ono što se izgovara. Tito je pažljivo pratio šta radim, dobro sam to zapamtio. Raspitivao se kako se moli i koliko puta dnevno – pričao je muftija, i rekao još da su najčešće razgovarali o tome kako muslimani zamišljaju Boga.

Na kraju, sva je prilika, Tito je sam došao do tog odgovora.

http://www.24sata.info/zabava/zanimljivosti/29239-Sokantno-otkrice-Tito-umro-kao-musliman.html

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam