Sunce bez pjega, zanimljivost ili ?

NASA je 17. srpnja snimila Sunce bez ijedne pjege, što se ne viđa toliko često.

Istaknuo je da će ovo biti najslabiji solarni maksimum u zadnjih 100 godina.

Sunčeve pjege često su ‘na tapeti’ znanstvenicima jer su to područja u kojma nastaju solarne baklje, ali i koronalni izbačaji masa. Prouzročuje ih snažna koncentracija magnetskih polja koja su nešto hladnija od okolnog područja na površini, a tu se nakupljaju i goleme količine energije koje Sunce izbacuje u svemir.

No, je li ovo neobična ili pak sasvim uobičajena pojava teško je reći, tvrdi Alex Young iz svemirskog centra Goddard.

– Sunce detaljno proučavamo tek proteklih 50 godina i to nije dugo razdoblje s obzirom na to da je ovo Sunce tu već oko 4,5 milijardi godina.

Znanstvenici su ovakvu sliku “ogoljelog” Sunca bez pjega uhvatili i u kolovozu prije tri godine.

NJENI ZNAKOVI

Znaj brate, da je Poslanik s.a.v.s. opisao jutro noci Kadr, da bi musliman znao koja je to noc.
Od Ubejja r.a. se prenosi da je rekao : “Poslanik s.a.v.s. je rekao:” U jutro noci Kadr sunce izlazi bez svojih zraka, kao da je okrugla posuda, sve dok ne odskoci.

” Mi smo ga poceli objavljivati u noci kadr. A sta ti mislis sta je noc Kadr? Noc kadr je bolja od hiljadu mjeseci. Meleki i Dzibril, s dozvolom gospodara svoga, spustaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.” (El- Kadr,1-5)

Allahov Poslanik, opisujući Noć kadra, rekao je: ”Pokazatelji Noći kadra ukazuju da je to noć čista vedra, kao da je u njoj blistavi mjesec, noć mirna i blaga, niti topla niti hladna, u toj noći zvijezdama nije dozvoljeno da gađaju sve dok ne svane. Također, sunce tog jutra izlazi bez sunčevih zraka, kao mjesec u noći uštapa, a šejtanima nije dozvoljeno da tog dan izađu sa njim.” (Ahmed, od Ubade ibn Samita, r.a. Kazao je Šejh Šuajb Arnaut u opaskama na Musned imam Ahmeda, nakon ovog hadisa: ”Prvi dio hadisa je hasen – dobar, a drugi dio mogao bi da bude dobar – hasen zbog drugih predaja koje ga pojačavaju, a sened ovog hadisa je slab – daif)

Da se još malo zadržimo na riječi kadr, sudbina. To je veličanstvena noć jer je u njoj započeta nova epoha odnosa roba naspram svoga Rabba i jednim novim humanijim i civilizovanijim međuljudskim odnosima. Kur´an, Knjiga i objava je vezan za tu sudbonosnu noć i to je Knjiga koja sadrži smjernice za čovjeka, da bude odan svome Gospodaru a human i civilizovan u svom odnosu naspram svjetova koje je Allah, takođe, stvorio.

Naravno da je sudbina već propisana prije nego su stvorena nebesa i zamlja, a u toj noći se bilježi u teftere sve stvari i pojave za period od jedne godine. Najbitniji je tefter koga će nositi melek Džibril a u njemu će bilježiti ko će biti Allahovom milošću nagrađen a ko nesretnik, na koga će se Svevišnji rasrditi i kazniti ga.

Tefter vezan za biljni svijet i opskrbu će biti u nadležnosti meleka Mikaila, a melek Israfil će sa sobom nositi tefter u kom će biti sadržana sudbina vezana za vremenske prilike i neprilike. I na kraju, tefter koji je najsličniji matičnoj knjizi, a sadržavat će sudbinu rođenih i umrlih u godini koja bi se mogla nazvati godinom sudbine, naravno, ako bi smo godinu računali između dva lejletul-kadra.

فِيهَا يُفْرَقُ كُلُّ أَمْرٍ حَكِيمٍ

„ U toj noći će se svaka važna stvar izdvojiti i objelodaniti”

Dakle, riječ je o sudbini. U toj noći će biti tijesno na zemlji iz razloga što će u njoj sići mnoštvo meleka. Jedni kažu da je najveći razlog njihovog silaska, ponovno izvinjavanje zbog nepriznavanje prednosti čovjeka nad ostalim stvorenjima, pa među njima i meleka.

Svevišnji je podario mnogo toga čovjeku što nije doravao drugim bićima. Pored dara razuma, slobodnog izbora, jedan od velikih darova je poimanje imenima stvari i pojava.

Prisjetimo se da su meleki, kad je Allah stvorio Adema a.s., se usprotivili namjesnikovanju čovjeka na zemlji.

قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ َ

„Zar češ na njoj (zemlji) postaviti onoga ko će nered činiti i krv prolijevati, a mi Te slavimo, zahvaljujući Ti, i, kako Tebi dolikuje, veličamo!”.

قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ

„On Allah odgovori; Ja znam ono što vi ne znate”.

وَعَلَّمَ آدَمَ الأَسْمَاء كُلَّهَا

„ I pouči On Adema imenima svih stvari..,”

Isto tako će meleki, te noći, selamiti vjernike, moliti za njih i podstrakavati ih na činjenje istigfara, traženje oprosta od Svevišnjeg Allaha.

http://www.b92.net/zivot/vesti.php?yyyy=2014&mm=07&dd=22&nav_id=879262
http://www.vecernji.hr/znanost/znanstvenici-se-cude-snimili-su-sunce-bez-ijiedne-pjege-951587
http://www.smh.com.au/environment/sun-goes-spotless-baffling-scientists-20140721-zvc53.html
http://earthobservatory.nasa.gov/IOTD/view.php?id=80572&src=youtube

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam