Stvaranje od smjese

Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi. (76- Ad-Dahr, 2)

Zahvaljujući pronalasku i usavršavanju mikroskopa, ostvarila se mogućnost detaljne analize mnogih organa i materija u ljudskom tijelu. Pomoću ovih analiza postalo je jasno da je sperma smjesa različitih materija, koje se proizvode u različitim dijelovima ljudskog tijela. Sperma ili sjemena tekućina je sinteza materija, a formira se kada iz muških spolnih žlijezda spermiji ulaze u sustav kanalića gdje se miješaju s lučevinama niza žlijezda stvarajući tekućinu. Načini li se detaljna analiza sjemene tekućine, ustanovit će se da je ova tekućina nastala od niza različitih komponenti kao što su limunska kiselina, prostoglondini, flavini, askorbinska kiselina, ergotionein, fruktoza, fosforilkolin, holesterol, fosfolipidi, fibrinolizin, cink, fosfatna kiselina, spermiji itd.

Naše tijelo je jedna od najsavršenijih, najljepših i najsloženijih kreacija. Zahvaljujući tijelu, mi vidimo, čujemo, razmnožavamo se; zahvaljujući vještinama tijela, mi izrađujemo mašine, kompjutere, mostove, avione, pravimo slike, skladamo muziku… Jedna od prvih faza stvaranja našeg tijela jeste stvaranje materijala u smjesi sjemene tekućine. Nakon toga će se spermi u sjemenoj tekućini sjediniti sa ženskim ćelijama i formirati još jednu smjesu, koja će biti novi korak u formiranju čovjeka.

Za detaljno objašnjenje samo sjemenog kanalića ili prostate trebalo bi nam desetine stranica. Stvoritelj nas je stvorio od smjese tekućina i to spomenuo u Knjizi koju je objavio. Analiziranje ove smjese i istraživanje kako je i odakle je ona nastala pomoći će nam da budemo svjesniji savršenstva Allahovim stvaranja ljudskog tijela.

U našoj avanturi koja započinje ovom smjesom tekućina, jednog dana dobivamo izuzetno složene i savršene osobine i čula, kao što su sluh i vid. Činjenica da obična kapljica tekućine postaje neko ko vidi i čuje predstavlja nevjerovatno čudo. Nijedan razuman čovjek stvaranje takvog savršenstva neće prepustiti i povjetiri slučaju. Sasvim je jasno da da je Stvoritelj Jedan, kako to Kur’an ističe, Svemoćni, Sveznajući, Svjesni i Savršeni Stvoritelj.

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam