Seksualnost i brijanje

Sve veći trend uklanjanja dlaka

Obrijano međunožje bi trebalo biti ljepše, privlačnije. Istraživanje obavljeno u Australiji potvrdilo je da je odstranjivanje stidnih dlaka poboljšalo spolni život mnogim ženama. Dosta žena na zapadu donosi odluku da se potpuno riješi zaraslog međunožja, unatoč tome što ginekolozi to ne savjetuju. Gola međunožja ne zadaju glavobolju samo ginekolozima, nego i psiholozima koji se pitaju što žene navodi na to da svoja tijela žele što više približiti plastičnom bezspolnom idealu Barbike. Čini im se zabrinjavajuće što žene na sebi ne prihvaćaju prirodne znakove svoje zrelosti.

Što o dlakama smatraju hirurzi?

Medalja uvijek ima dvije strane. Kozmetički hirurzi se s tim ne slažu i kažu da su dlake samo smetnja koja nema nikakvu ulogu i ometa žene u tome da se u spolnosti istinski opuste i prepuste. Neki čak brane tezu da je odstranjivanje dlaka bolja terapija od bilo kakvih tableta i razgovora. Žene, koje si daju trajno odstraniti dlake, trebale bi samosvjesnije koračati svijetom, a time bi dakako bile uspješnije u traženju partnera (seksa).
Pustimo znanstvenike neka se bore s različitim argumentima. Sigurno svaki od njihovih argumenata sadži zrnce istine. Bez obzira na njihove rezultate vi ste oni koji će na kraju odlučiti hoćete li ukloniti dlake na međunožju. Pri tome vam može pomoći široki izbor načina i proizvoda koji se razlikuju po svojoj učinkovitosti i stupnju boli što je uzrokuju.

Jednom je jedan čovjek došao kod Poslanika s.a.w.s. i rekao, “Ja nemam (finansijske) mogućnosti da se oženim, pa sam zbog toga došao da se požalim na svoje samaštvo.” Poslanik mu je dao savjet kako da kontroliše svoj seksualni nagon i rekao, “Ostavi dlake svoga tijela i neprestano posti” (17). Pod izrazom “ostavi dlake svoga tijela” Poslanik s.a.w.s. je mislio na stidne dlake, kosmati pokrivač na grudima, itd.
Ovaj hadis pokazuje da brijanje suvišnih dlaka povećava seksualnu želju. (Vjerovatno je zato šerijat preporučio skidanje suvišnih stidnih dlačica svakih četrdeset dana za muškarce, i svakih dvadeset dana za žene.) To znači da će se, ukoliko osoba ne brije svoje stidne dlačice, njen seksualni nagon smanjiti, i to će joj pomoći u apstinenciji. Imam Alija je rekao, “Kada god čovjeku izrastu stidne vlasi, njegov seksualni nagon se smanjuje” (18). Još nisam naišao ni na kakvu naučnu raspravu o odnosu između uklanjanja stidnih dlačica i seksualnog nagona, ali se nadam da će muslimanski učenjaci raditi na tome.

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam