Relativnost vremena

“On upravlja svima, od neba do Zemlje, a onda se sve to njemu vraca u danu koji, prema vasem racunjanju vremena, hiljadu godina traje.” (32 – Sadzda,5)

“K Njemu se penju meleki i Dzibril u danu koji 50 hiljada godina traje.” (70 – Al-Ma’aridz,4)

Tokom povijesti covjecanstva vjerovalo se da vrijeme uvijek tece na isti nacin u svakom okruzenju iza sva bica. Kada to imamo u vidu, onda nam je sasvim jasno kakvu su temeljitu promjenu u ljudskoj svijesti donijeli navedeni Kur’anski ajeti. Kur’an kaze da se u razlicitim situacijama mijenja pojam dana, te istice da jedan dan moze trajati 50 hiljada godina, po zemaljskom racunanju vremena. U posljednjem stoljecu je postalo jasno na kako krupne cinjenice upozoravaju ajeti, koji su najvjerovatnije stoljecima nailazili na prigovore u smislu “Kako je moguce tako nesto?”

Najpoznatije Einsteinovo otkrice jeste teorija relativiteta. Veliki broj ljudi koji fiziku kao nauku nisu ozbiljnije proucavali jos uvijek ne shvataju pravo znacenje ove teorije.
Kur’an medjutim prije 1400 godina upozorava na cinjenice koje se mogu shvatiti jedino uz pomoc ove teorije. Einsteinova teorija relativiteta ima dva dijela:

1.specijalnu teoriju relativiteta
2.opcu teoriju relativiteta

1.Prema Einsteinovom misljenju, za osobu u vozilu koje se krece brzinom blizu brzine svjetlosti vrijeme sporije tece. ZA vrijeme od stotinu dana u normalnim okolnostima na Zemlji onome ko bi se kretao brzinom pribliznom brzini svjetlosti proslo bi pedeset dana.
Ovo otkrice je najzanimljiviji rezultat specijalne teorije relativiteta.
Povecanjem brzine smanjuje se brzina proticanja vremena. To znaci da je, kako to i Kur’an istice, vrijeme relativan pojam. Satovi drukcije funkcioniraju u razlicitim okruzenjima, mjestima i prilikom razlicite brzine, dani se razlicito poimaju.

2. Opca teorija relativiteta bavi se gravitacijskim poljima i dokazuje da vrijeme sporije prolazi na mjestima sa vecom gravitacijom. Kada bi covjek mogao hodati povrsinom Sunca, vrijeme bi mu teklo sporije, kao i sve bioloske i anatomske funkcije sve do nivoa atoma. Nedavni eksperimenti prakticno su dokazali ovu teoriju.
Jedan od tih eksperimenata vrsen je na Engleskom drzavnom institutu za fiziku. Istrazivac po imenu John Laverty sinhronizirao je dva sata tako da pokazuju isto vrijeme. Radilo se o krajnje preciznim satovima koji vrijeme pokazuju na gotovo savrsen nacin (grijese samo jednu secundu u 300 hiljada godina). Jedan sat je zadrzan u Londonskom laboratoriju, a drugi je stavljen u avion koji je letio od Londona prema Kini. buduci da je avion letio na velikoj visini, bio je izlozen slabijoj gravitacijskoj sili od one na povrsini Zemlje.
Ocekivani rezultat bio je dau avionu vrijeme brze protice, sto je u skladu sa teorijom opceg relativiteta. Zapravo. veoma je mala razlika izmedju gravitacije koja djeluje na povrsini Zemlje i one koja djeluje na avione dok lete. Ovu neznatnu razliku moguce je ustvrditi jedino krajnje preciznim mjernim instrumentom. Pokazalo se da je sat u avionu bio brzi za pedeset pet miliaditi dio sekunde. Ovaj eksperiment jeste jedan od dokaza relativiteta vremena iako, prema preovladavajucim predrasudama o vremenu, ne bi trebalo biti nikakve razlike u vremenu koje pokazuju ova dva sata. Ovaj eksperiment, takodjer ide u prilog Kur’anskom razbijanju predrasuda o vremenu. Kada bi se ovaj eksperiment mogao izvesti na nekoj planeti sa mnogo vecom silom gravitacije, ne bi bilo potrebe za posebno preciznim mjernim instrumentima, jer bi rezultat bilo moguce vidjeti i na obicnom satu.

“A na Dan kada ih On sakupi ucinit ce im se da su boravili samo jedan cas u danu, i jedni druge ce prepoznati…” (10 – Yunus, 45)

“A koliko ste godina na Zemlji proveli?” – upitat ce On. “Proveli smo dan ili samo dio dana” – odgovorit ce – “pitaj one koji su brojali.” (23 – Al-Mu’minun, 112-113)

Zasto je proteklo 15 milijardi godina od stvaranja svemira do stvaranja covjeka postaje takodjer razumljivo poimanjem relativnosti vremena. Pod drugim okolnostima 15 milijardi godina se moze percipirati kao jedna minuta, mozda i krace. Duzina ovog perioda ovisi o nasoj percepciji i polaznoj tacki.

Na osnovu najsvjezijih istrazivanja, naucnici tvrde da je od stvaranja svemira do danas proteklo 15 milijardi godina. Ima li ikoga kome je dosadilo ovo milenijsko cekanje? Eto, kako god nema onih koji osjecaju da su cekali 15 milijardi godina i da im je dosadilo, isto tako nece biti ni onih kojima ce dosaditi cekanje od smrti do prozivljenja. Poimanje relativnosti vremena cini mogucim odgonetanje niza pitanja koja se cine veoma slozenim.

Prema teoriji relativiteta, kod tijela koja bi se evenatulano kretala brzinom bliskom brzini svjetlosti, pored relativnosti vremena, povecala bi se i zapremina tih tijela, sto dakle znaci da je i masa relativna. Shodno tome, velicina svemira je takva kakvu vidimo na osnovui nase percepcije. Pri drugacijoj brzini, sa promijenjenom percepcijom, svemir bi izgledao sasvim drugacije.
Primjera radi, kada bismo olovku dugacku 10 cm mogli ubrzati do brzine bliske brzini svjetlosti, ona bi postigla kilometarsku duzinu. Ovo tesko pojmljivo objasnjenje jeste jedno od tumacenja teorije relativnosti prema kojoj je i masa relativna kategorija povezana sa brzinom.

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam