PODRUCJE ASTRONOMIJE

Kada pogledamo savremena naucna dostignuca iz ovog polja koja tek danas potvrduju, ono što je receno u Kur’anu prije 1400. g. Allahovo subhanehu ve te’ala obecanje se ispunilo:
“Mi cemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim…” Kaže Allah subhanehu ve te’ala o tome: “…i sve u kosmosu plovi.” Ja sin 40
A do otkrica da se u svemiru sve krece došlo je tek krajem XVII vijeka. Kada se vratimo u historiju naci cemo da je crkva spaljivala naucnike koji su govorili: “Zemlja se krece”. To je zato, jer je crkva svoje vjerovanje zasnivala na pogrešnim podacima koje su crpili iz iskrivljenih vjerskih izvora. U vrijeme objave Kur’ana nije bilo moguce covjeku da kaže: “sve se u kosmosu krece”. Da li je neko u VI vijeku imao mogucnosti da ode svemir, i da li je imao mogucnosti da ga istražuje.
“I noc i dan Njegovo su djelo, i Sunce i Mjesec, i svi oni nebeskim svodom plove.” Enbija 33 “Niti Sunce može dostici Mjesec, niti noc preteci dan, svi oni u svemiru plove.” Ja sin 40
Ovo su dva važna ajeta koja bi se mogla odnositi na orbite Sunca i Mjeseca. Ovdje se ukazuje na jasnu cinjenicu i postojanje orbita za Sunce i Mjesec, a ucinjena aluzija na pomjeranje ovih tijela u prostoru vlastitim kretanjem. U naše doba veoma je rašireno shvatanje da se Mjesec okrece oko Zemlje sa periodom od 29 dana. Naša galaksija sadrži znatan broj zvijezda koje su rasporedene po jednom kolutu koji je gušci u centru nego na periferiji. Tu Sunce zauzima položaj udaljen od centra koluta. Buduci da se galaksija okrece oko sebe sa svojim centrom kao osovinom, proizilazi da se Sunce okrece oko tog istog centra po kružnoj putanji. Moderna astronomija izracunala je njene elemente. (Naucnik Shopley je 1917. godine procijenio da je Sunce udaljeno od centra galaksije 10 kiloparsea, što u kilometrima približno odgovara brojki 3 uz dodatak sedamnaest nula.)
Da bi se zacijelo okrenuli galaksiji i Suncu otprilike 250 miliona godina, Sunce se pomjera sa približnom brzinom od oko 250 kilometara na sat. Takvo je orbitalno kretanje Sunca koje objavljuje Kur’an prije 14 stoljeca, a cije je postojanje i koordinate dokazala moderna astronomija. Medu ovim cvrstim dokazima, koje nam Allah subhanehu ve te’ala spominje, iz podrucja astronomije je i opis kako ce nastupiti Smak (uništenje) svijeta. Kaže Allah subhanehu ve te’ala:
“I kad se planete raspadnu” Infitar 2 ili “I kada se zvijezde ugase” Murselat 8.
Allah subhanehu ve te’ala tacno spominje razliku izmedu planeta i zvijezda. Smrt planete znaci njeno raspadanje, a smrt zvijezde znaci njeno gašenje. “I kada se planete raspadnu.” “I kada se zvijezde ugase,” izgube svoj sjaj. Poznati astrofizicar Hans Ran u svojoj knjizi “Sunceva energija” kaže: “Svake godine nestaju dva tuceta zvijezda, ili zbog eksplozije ili zbog raspadanja ili zbog utroška ukupne kolicine vlastite vodikove mase. Što god zvijezde troše više vodika, to više gube na gustoci, dok im svjetlosna snaga opada.”
Jasno je da opadanje svjetlosne snage, ustvari znaci gašenje zvijezde što dokazuje zapanjujucu preciznost Kur’anskog teksta.
Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam