Mjesec

Koristeći NASAin Spitzer Space Telescope, koji gleda u svemir infracrvenim “očima”, astronomi su proračunali da su objekti poput našeg Mjeseca vrlo rijetki u svemiru. “Kada se mjesec formira iz jake kolizije, prašina bi trebala biti svuda.”, kaže Nadya Gorlova sa Univerziteta Florida, vodeća autorica istraživanja objavljenog u Astrophysical Journal. “Da postoji mnogo mjeseci u fazi formiranja, vidjeli bi to u blizini mnogih zvijezda, ali to nije slučaj.”

Teško je zamisliti Zemlju bez svog mjeseca. Naučnici teoretiziraju da je Mjesec nastao 30 do 50 miliona godina nakon nastanka Sunca, te poslije započinjanja formacije terestrijalnih planeta. Mjeseci oko drugih planeta u našem Sunčevom sistemu se također pojavljuju u tom dobu, kao rezultati kolizija ili “hvatanja” od strane planete gravitacionom snagom.

Garlova i njene kolege su tražile tragove prašine u blizini oko 400 zvijezda, koje su sve oko 30 miliona godina stare. Zaključak je bio da je samo jedna od ovih 400 zvijezda sadržavala tragove prašine u svojoj blizini. Daljnji proračuni su pokazali da je mogućnost postojanja solarnog sistema oko te zvijezde samo 5 do 10 %, a što opet pokazuje da ni ovaj kandidat nije siguran što se tiče dokaza formacije mjeseca u tom sistemu. Ovo ujedno i daje gornju granicu, odnosno maksimalnu mogućnost postojanja objekata poput našeg Mjeseca u svemiru.
Uistinu, naš Mjesec je neobičan.

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam