FORMIRANJE GONADA

5. “Pa neka pogleda covjek od cega je stvoren!
6. Stvoren je od tekuæine brizgajuæe,
7. Izlazi izmeðu kicme i rebara!
8. Uistinu! On je za povratak njegov kadar,

9. Na Dan ispitivanja tajni.”
(Kur’an, 86:5-9)

Gonada je muška ili ženska spolna žlijezda koja proizvodi rasplodne æelije (gamete). Kod muškaraca su to testisi, a kod žena ovariji.

Gornji kur’anski ajet eksplicitno tvrdi da ljudski gonadi poticu izmeðu kicme i rebara. Danas je veoma dobro poznato embriolozima da se gonadi prvo pojavljuju u zoni buduæih slabina – bedara. Genitalni nabori se prvo pojavljuju u cetvrtoj sedmici razvoja embrija. Jednom formirani gonadi diferenciraju se u ženske i muške gonade u sedmoj i osmoj sedmici. Nakon toga kod njih pocinje proces razlaza. Ženski gonadi (ovariji) se zaustavljaju u karlici, dok se muški gonadi nastavljaju spuštati, da bi konacno stigli u testise izvan tijela.

Ne samo da je porijeklo gonada na mjestu koje Kur’an opisuje, nego cak i u fazi punoljetnosti ostaje veza sa nervima, krvnim sudovima i limfnim žlijezdama sa zonom koju Kur’an opisuje kao “izmeðu kicme i rebara” a koja je ustvari mjesto porijekla tecnosti koja se izbaci.

Oni koji insistiraju na tome da je Muhammed a.s. napisao Kur’an, pripisuju mu ustvari više znanja, nego što je ijedan covjek mogao imati u vrijeme objave Kur’ana.

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam