Corokotovo ulje

Moderna nauka je prije par godina pocela proucavati curukot (crni kim, crni kumin) i dosla je do zakljucka da curukot stvarno lijeci mnoge bolesti. Njemacki imunolog Dr. med. Peter Schleicher i egipatski doktor Dr. Dr. med. Mohamed Saleh su zajedno napisali knjigu o curukotu u kojoj objasnjavaju da curukot vecinu bolesti lijeci na taj nacin sto direktno djeluje na stabilizovanje imunoloskog sistema koji je u covjecijem organizmu zaduzen za odbranu od bolesti. Curukot u tolikoj mjeri stabilizuje imunoloski sistem da je taj onda u stanju da se odbrani ili izlijeci sam od mnogih bolesti. A djeluje jos i na druge nacine, ne samo preko imunoloskog sistema.

Istraživači Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Virdžiniji otkrili su da su mozak i imunološki sistem direktno povezani posebnom vrstom limfnih sudova. Ovo otkriće iz temelja menja sve ono što smo decenijama učili iz udžbenika biologije.

 

 

 

Rekao je Allahov poslanik Muhammed saws:

”u curokotu ima lijeka od svake bolesti osim smrti”

prenosi Buhari

Bolesti za koje je naucno dokazano da ih curukot lijeci su npr.:

– akne
– bolesti koze (npr. neurodermitis, ekcemi, cesa)
– razne alergije
– astma
– bronhitis
– visoki krvni pritisak
– impotencija
– prehlade i kasalj
– hemoroidi
– zuc
– glavobolja
– otezana koncentracija
– kronicna pospanost (CFS=chronic fatigue syndrome)
– pomaze kod diabetesa i upale zglobova
– sprije?ava razmnožavanje ?elija raka (50 % usporavanje)
– pospjesuje porast ?elije koštane srži za 250 %.
– ….

Kako ova dva doktora u njihovoj zajednickoj knjizi pisu, postoji vise vrsta curukota i nisu sve lijecive, neke su manje lijecive, neke nemaju nikakvo djelovanje na izlijecenje, a jedna vrsta curukota (“Nigella garidella“) je cak otrovna. Najlijecivija vrsta curukota je egipatski curukot i nosi latinski naziv “Nigella sativa“. Moze se kupiti kao sjemen koji se kuha i pije kao caj. Isto se to sjemenje moze i samljeti na mlin za kahvu i koristiti kao zacin u hrani. Isto tako postoji i ulje od curukota koje se moze stavljati npr. u salatu, a moze se pored caja jos na kozu mazati kod koznih bolesti ili cak i na ranu, jer curukot ima dezinfekciono djejstvo. Curukot nema nikakve kontraindikacije/nuspojave osim lagahnog podrigivanja na pocetku terapije. Isto tako se moze koristiti sa svim lijekovima.

Sto se tice lijecenja curukotom kod raka, naucnici su zakljucili da je lijecenje curukotom efektivnije od hemoterapije i savremenih lijekova i da kod lijecenja raka pomocu curukota nema kontraindikacija kao sto je to moguce kod hemoterapije, npr. opadanje kose.

Kako ova dva doktora pisu, curukot pomaze cak i kod opustene koze, npr. nakon trudnoce. Pored toga sto se pije caj od curukota moze se jos i ulje od curukota mazati po opustenoj kozi ili dva puta sedmicno 5 ml curukotovog ulja staviti u vodu za kupanje i kiseliti se.

U orijentalnim zemljama se curukot vec stotinama godina koristi kao lijek, npr. kod slijedecih bolesti:

– alergije i upale
– bolovi kod zenskog mjesecnog pranja
– depresije
– astma i bronhitis
– neurodermitis
– problemi probave
– impotencija.

Isto tako se nekada u Evropi koristio curukot kod vazduha u stomaku, kod bolesti zeludca i pluca, zutice i koristile su ga majke dojilje da bi imale vise mlijeka. Medjutim, kroz savremenu medicinu ovaj se lijek u Evropi zaboravio.

Istraživači Medicinskog fakulteta na Univerzitetu u Virdžiniji otkrili su da su mozak i imunološki sistem direktno povezani posebnom vrstom limfnih sudova. Ovo otkriće iz temelja menja sve ono što smo decenijama učili iz udžbenika biologije.

Da takvi sudovi nisu primećeni, uprkos tome što je limfni sistem u telu već tako podrobno mapiran, samo po sebi je pravo iznenađenje, ali pravi značaj otkrića leži u uticaju koji bi moglo da ima na dosadašnje terapije lečenja brojnih neuroloških bolesti poput autizma, multiple skleroze ili Alchajmerove bolesti..

“Umesto da se zapitamo ‘Kako da proučavamo imunološku reakciju mozga?’,i ’Zašto pacijenti sa multiplom sklerozom imaju imunološke napade?’, sada problemu možemo da pristupimo mehanicistički, jer je mozak povezan sa perifernim imunološkim sistemom putem limfnih sudova, baš kao i svako drugo tkivo”, navodi Džonatan Kipnis, profesor neuroloških nauka i direktor Centra za imunologiju na Univerzitetu u Virdžiniji.

“Zaista nisam verovao da u telu postoje strukture čijeg postojanja nismo svesni. Mislio sam da je celo telo već mapirano, da su glavna istraživanja okončana negde u pedesetim godinama prošlog veka. Očigledno sam bio u velikoj zabludi”, dodaje profesor.

Za novo otkriće zaslužan je Antoan Luvo, postdoktorand u Kipnisovoj laboratoriji, koji je novu vrstu limfnih sudova uočio kada je pronašao način da moždane opne miša – tanke membrane koje pokrivaju mozak – postavi na jedan slajd kako bi mogao da ih ispita kao celinu.

U svemu ovome, međutim, postoji jedan trik – opne su prvo fiksirane unutar gornjeg dela lobanje tako da je tkivo pričvršćeno u svom fiziološkom stanju, pa tek onda secirano. Da je proces bio obrnut, ne bi bilo uspeha.

“Razlog za to što do sada nismo mogli da uočimo ove limfne sudove jeste to što su bili vrlo dobro ‘sakriveni’ iza glavnih krvnih sudova u sinusnoj šupljini, oblasti koju je i inače veoma teško snimiti. Toliko su blizu krvnih sudova da jednostavno ne možete da ih uočite ako ne znate šta tražite”, kaže Kipnis.

Ovo otkriće otvara brojna pitanja na koja tek treba odgovoriti, poput toga kako funkcioniše mozak i na koji nači ga pojedine bolesti napadaju.

“Kod Alchajmerove bolesti, u mozgu se talože velike grupe proteina. Mislimo da se ovo dešava zato što ih novootkriveni limfni sudovi ne uklanjaju dovoljno efikasno”, ističe Kipnis.

Profesor je dodao da se limfni sudovi s vremenom menjaju, tako da bi sledeći zadatak bio ispitati njihovu ulogu u starenju.

ULJE COROKOTA – CRNJIKA

Sastav: etericno ulje 1%, postojano ulje:84,6 %, sitni dijelovi corokota: 14,4 %

Indikacije:
1.probavne tegobe i nadimanje usljed nedovoljnog lucenja zuci, pospjesuje lucenje mokracne kisaline, oslabljen funkcije jetre, migrena, jacanje vitalnosti organizma, protiv iscrpljenosti, poboljsanje otpornosti organizma posebno u bolesnim i rekonvalescentnim stanjim, protiv upala, poboljsanje probave i apetita, pospjesuje znojenje i obara tjelesnu temperaturu, protiv proljeva, odstranjuje gliste, protiv bakterijiskih, gljivicnih i virusnih oboljenja, lijecenje glavobolje, hipotenziv, protiv krvarenja (epistaksa i hemofilija), protiv kancerozenih oboljenja, lijecenja oboljenja trakavice, smanjuje nivo secera u krvi, diuretik, pospjesuje lucenje mlijeka kod dojila, regulise hormone rasta, lijecenje nekontrolisanog mokrenja, lijecenje cira zeluca i dvanaestnjaka, za snizavanje kolesterola u krvi, afrodizijak.

Nacin koristenja:

Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

2.lijecenje upala nosnih supljina, ekspektronat, lijecenje suhog kaslja, lijecenje bronhijalne astme i gripe:

Nacin koristenja:

a)Namaze se unutrasnjost nozdrva uljem cutokota zatim se jako udahne, potom se izbacuje sljam na usta,

b)Stavlja se velika kasika ulja curokota u casu prethodno kljucale vode, potom se para inhalira,

c)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

3. U lijecenju tinija stopala i noktiju, psorijaze, ekscema, lisaja i reumatizma

Nacin koristenja:

a) Namaze se oboljelo mjesto uljem od curokota

b)Petnaest minuta prije dorucka i vecere, uzeti malu kasiku ulja curokota zatim, odmah popiti pola case vode u kojoj je rastopljena velika kasika cistog meda.

Napomene:

1.doza za djecu je pola gore navedene doze

2.promuckati bocicu prije svake upotrebe

Upozorenje:

Zabranjeno je uzimati ulje curokota od strane bolesnika sa transplatiranim organima (npr jetra, bubreg, srce) jer ulje curokota povecava imunitet sto moze dovesti do odbacivanja presa?enih organa!!!

Sto se tice sjemena te biljke to su skroz crne trokutaste sjemenke a kako se u kojoj zemlji zove ta biljka evo vam spisak pa vidite:

NAZIVI

NIGELLA SATIVA – latinski
Arapski :Habbet as-suda, Habbeh as-sudah, Habbah sauda, Habbah el baraka, Kamun aswad, Sanouz, Shuniz, Shunez, Sinouj

Danski – Sortkommen

Njemacki – Zwiebelsame, Schwarzkümmel

Engleski – Nigella, Fennel flower, Onion seed, Gith

Finski – Ryytineito, Sipulinsiemen, Rohtoneidonkukka, Mustakumina, Mustasiemen; Neidonkukka (bezieht sich auf die ganze Gattung)

Francuski – Cheveux de Vénus, Nigelle, Poivrette

Grcki –  Melanthion, Ninkela

Italianski – Nigella, Grano nero

Hrvatski – Crni kumin, Crnog kima

Norveski – Svartkarve

Poljski – Czarnuszka siewna

Portugalski – Nigela, Cominho-preto

Rumunski – Cernu?c?, Negrilic?

Ruski – Chernushka

Svedski – Svartkummin

Slovenski Vzhodna ?rnika

Spanski – Niguilla, Pasionara

Tamil – Karunjiragam

Ceski – ?erný kmín, ?ernucha, ?ernucha

Turski – Çörek oto, Çöreotu

Madjarski – Borzaskata mag, Kerti katicavirág, Parasztbors,
Feketekömény

ISTORIJA

– Poznato je da je u grobnici Tut-Ank-Amuna(Faraona) pronadjena flašica ulja od curukota.

Korist ove biljke opisao je i Muhammed, sallallahu ‘alejhi ve sellem, u hadisu rijecima: ” curukot sadrži u sebi lijek za svaku bolest, osim za smrt.”

Ovaj hadis Poslanika, sallallahu ‘alejhi ve sellem, (prenosi ga Ebu-Hurejre, radijallahu anhu, u sahih predaji, koju bilježe Buhari i Muslim u svojim zbirkama hadisa) -je zaslužan za ogromnu popularnost curukota u islamskom svijetu, koga još nazivaju blagoslovljeno zrno. Moderna nauka je do danas dobrim dijelom potvrdila ispravnost ovog hadisa.

I prije Muhammeda, sallallahu ‘alejhi ve sellem, su ljekari faraona koristili ulje i kremu curukota kod bolesti probavnog sistema. Rado je korišten i u kozmetici: Nofretete i Kleopatra su njegovale tijelo uljem curukota i koristile ga kao dodatak pri kupanju. Pored toga, na Orijentu se curukot vec hiljadama godina koristi za lijecenje alergija, upala. Najcešce se upotrebljava kod astme, bronhitisa i neurodermitisa.

U Grckoj antici je curukot bio poznat kao sredstvo za jacanje pri fizickoj i psihickoj slabosti bolesnika.

U našim krajevima dugo je korištena tinktura curukotovog ulja za lijecenje nadimanja, bolesti želuca, pluca, jetre i mnogo više. Tek kroz modernu high-tech-medicinu ulje curukota pada u zaborav. U Evropi ova biljka stice veliku popularnost u Srednjem vijeku, nakon sto je 1031 god. izašla zbirka islamskog filozofa i ljekara Ibn Sina (poznatijeg pod latiniziranim imenom Avicenna) sa naslovom “Knjiga za lijecenje duše”.

Medicinski dio zbirke “Canon medicinae” je za Okcident 11. stoljeca bio od enormne važnosti za utemeljenje medicine kao nauke, i slovio je za najvažniji udžbenik na medicinskim fakultetima Evrope narednih 500 godina.

-Ibn Sina, pored ostalog, opisuje izvanredno dejstvo curukota za održavanje zdravlja. Pored toga, knjiga sadrži mnogobrojne savjete i recepte, koje egipatski ljekari i danas rado preporucuju svojim pacijentima.

Cudotvoran lijek ulje od curukota u prošlom desetljecu, americki i arapski naucnici renomiranih istraživackih instituta (izmedju ostalih i u Centru za istraživanja protiv raka “Hilton Head Island” u South Carolin – i) otpocinju, pomocu modernih metoda, analizirati ovu “blagoslovljenu” biljku. Došli su do sljedecih rezultata: Sjeme curukota sadrži više od stotinu sastojaka koji pozitivno utjecu na zdravlje, potpomažu varenje i rad crijeva supstance u ekstraktu curukota jacaju imunološki sistem u borbi protiv tumornih oboljenja ulje curukota djeluje protiv bakterija i gljivicnih oboljenja ulje curukota ima efekat smanjivanja viška šecera u krvi pri dugorocnoj upotrebi ulje curukota ojacava imunološki System.

Pored toga su otkrili da Nigella-sativa-ekstrakt, primijenjen u vecim kolicinama, prouzrokuje sljedece: Stimulaciju celija koštane srži (porast za 250 %), povecanje produkcije ti-celija “pomagaca” i B-celija “proizvodjaca antitijela” u imunološkom sistemu. Povišenu produkciju interferona / bjelancevina koji su od velike važnosti za imunološki System, sprjecavanje razmnožavanja celija raka (50 %-tno usporavanje razvoja!)

Jedan drugi istraživacki institut, “Cancer Immuno-Biology Labaratory” je nezavisno od ovih rezultata, eksperimentirajuci na životinjama takodjer ustanovio da curukot usporava razvoj celija raka.

Nezasicene punomasne kiseline, koje su sadržane u curukotu, su potrebne kao gradivne materije za hormone tkiva. One podsticu razmjenu materija i probavu. Osim toga regulišu holesterol i omogucuju zdravu razmjenu materija. Tako su za kožu i za kosu od velike važnosti.

Dosadašnja ispitivanja su pokazala da curukot ne djeluje direktno na pojedine organe, vec djeluje na kompletan organizam preko imunološkog sistema (jacanje/revitalizacija) i procišcavajuce preko debelog crijeva, tako da je korist višestruka.

– Studija na Djecijoj univerzitetskoj klinici u Mainz – u je pokazala da, u curukotu sadržana Gamma-linolen-kiselina, ima anti-astmaticki efekat, obzirom da sprijecava alergicne reakcije. Povecanim stresom, konzumiranjem sredstava za uživanja, uz manjak kretanja, jednostranom ili pogrešnom ishranom uništavamo svoj imunološki sistem.

Moderna imunološka iztraživanja potvrdjuju da redovna upotreba curukotovog ulja djeluje sprijecavajuce protiv društvenih bolesti kao što su neke vrste raka, zakrecenje arterija, reumatska oboljenja, pojava mrene na ocima…

Dugorocna, konsekventna upotreba curukotovog ulja popravlja razne simptome alergicara u 90 % slucajeva. Osim toga poboljšava imunološke efekte, pomaže kod alergija na polen i prašinu, kod neurodermitisa, astme, infekcija i drugih bolesti. Ulje curukota se može koristiti kao dodatak ishrani do 3 grama dnevno, mišljenje je dr. Schleicher – a s Odjela za imunologiju u München – u.

Važno je znati da do potpunog dejstva curukota dolazi tek nakon 8 do 12 sedmica redovnog konzumiranja, istice imunološki ekspert dr. Schleicher.

Izvodi iz mnogih istraživanja

Jačanje imunološkog sistema
Studije započete tek u zadnja 2 desetljeća sugerišu da redovna upotreba ulja čorokota (čurekota,čurokota) može igrati vrlo važnu ulogu u podizanju ljudskog imunološkog sistema, posebno u pacijenata koji imaju slabi imunološki sistem.
U 1986.godini dr.El-Kadi i dr.Kandil su poduzeli studije sa ljudskim dobrovoljcima da testiraju efikasnost crnog sjemena kao prirodnog stimulatora imunološkog sistema. Prva grupa je dobila kapsulu crnog sjemena (1 gram dva puta dnevno) u toku 4 sedmice, dok je drugoj grupi dat placebo. Potpuno brojanje limfocita prije uzimanja i poslije 4 sedmice uzimanja kapsula i placeba je pokazala da velika većina onih koji su uzimali Nigella sativa sjeme pokazuje 72 % povećanja u pomaganju potiskivanja T-stanica, kao i povećanje u funkcionalnoj aktivnosti prirodnog ubijanja stanica. Kontrolna grupa koja je dobila placebo, pokazala je 7% smanjenja jačine imunološkog sistema.

Dvoje doktora je izjavilo:”Ovi pronalasci bi mogli biti od velike praktične primjene s obzirom da je Nigella sativa prirodni imunološki pojačivač i time bi mogao igrati veliku ulogu u tretiranju bolesti kao što su rak, AIDS, i druge bolesti koje su vezane za pad imunološkog sistema.”
Ovi rezulati su potvrđeni u studiji koja je objavljnna u “Saudi Pharmaceutical Journal” u 1993 od Dr. Basil Ali i njegovog kolege sa medicinskog koledža na Kin Faisal univerzitetu.

U polju istraživanja AIDS-a, testovi koje je vodio dr.Haq na ljudskim volonterima na odjelu za biologiju i centru za medicinska istraživanja u Rijadu, Saudijska Arabija (1997.godine), su pokazali da Nigella sativa poboljšava omjer između pomagača T-stanica i potiskivača T-stanica za 55% sa 30% prosječnog poboljšanja aktivnosti prirodnih stanica ubijanja.

Anti-histaminske aktivnosti
Histamin je supstanca koja se ispušta iz tjelesnog tkiva, ponekad kreirajuci alergijske reakcije i povezan je sa uvjetima kao što je bronhijalna astma.
U 1960.godini, znanstvenici Badr-El-Din i Mahfouz su našli da izolovana supstanca “dimer dithymoquin-1″ iz ulja čorokota (čurekota,čurokota), poznatija pod nazivom “Nigella-1″ i koja je data oralno pacijentima koji su patili od bronhijalne astme, je u potisnula simptomatsko stanje kod većine pacijenata.
Prateći rezulate ranijih studija, kristalitni “Nigelle-1″ je davan djeci i odraslima u tretmanu bronhijalne astme sa uspješnim rezultatima i nikakvim tragovima toksičnosti. Opaženo je, ipak, da iako uspješan, kristalitni “Nigella-1″ je pokazao i zakašnjelu reakciju.

U 1993.godini dr.Nirmal Chakravarty, je poduzeo studiju da vidi da li ovo kašnjenje ima veze sa mogućnošću kristalitnog “Nigella-1″ da bude inhibitorski agent na histamin. Njegova se hipoteza pozala ispravnom. Njegova studija je našla da je pravi mehanizam koji stoji iza potiskivanja histamina taj da kristalitni “Nigella-1″ inhibira protein kinaze C, substanca poznata kao okidač puštanja histamina. U dodatku je njegova studija pokazala da je kristalitni “Nigella-1″ snizio uzimanje kalcija iz mast-stanica, koje također inhibira puštanje histamina.

Važnost ovih rezultata je u tome da ljudi koji boluju od bronhijalne astme mogu imati mnoge koristi od uzmanja kristalitni “Nigella-1″ koji je samo jedan dio cijelog spektra susptanci ulja čorokota (čurekota,čurokota).

Anti-tumorski principi
Studija o crnom sjemenu, kao potencijalnog anti-tumorskog oružja, provedene od strane Amala istraživačkog centra u Amala Nagar, Kerala (Indija) u 1991.godini je odvela dalje rezulate istraživanja dr. Chakravarty do mogućnosti da se ulje čorokota (čurekota,čurokota,crnog kima) koristi u tretmanu raka.
Koristeći aktivni princip masnih kiselina, dobijenih od crnog sjemena, studije sa švicarskim albino miševima su pokazali da bi ovaj aktivni princip mogao u potpunosti inhibirati razvoj česte vrste raka ćelija zvanog Ehrlich ascites carcinoma (EAC). Drugi česti oblik raka stanica, Dalton lymphoma ascites (DLA) je također bio korišten.

Miševi koji su primili EAC stanice i ulje čorokota (čurekota,čurokota) su ostali normalni bez ikakve tumorske formacije, pokazujući time da je aktivni princip 100% uspješan u prevenciji razvoja EAC tumora.
Rezultati na miševima koji su primili DLA stanice i ulje čorokota (čurekota,čurokota) su pokazali da aktivni princip je inhibirao razvoj tumora za 50% u odnosu na miševe kojima nije dato ulje čorokota.

Studija je zaključila, “Evidentno je da je aktivni princip izoliran iz Nigella sative potencijalni anti-tumor agent i kao sastavni dio dugog lanca masnih kiselina mogao bi biti glavna aktivna komponenta.”

Anti-bakterijsko djelovanje
U 1989.godini pojavio se izvještaj u pakistanskom “Journal of Pharmacy” o anti-gljivičnim svojstvima ulja čorokota. 1992.godine znanstvenici odjela za farmaciju univerziteta Dhaka, Bangladesh, provodeći studiju anti-bakterijskih aktivnosti ulja čorokota i uporedili ove rezultate sa pet antibiotika: ampicillin, tetracycline, cotrimoxazole, gentamicin i nalidixic acid.

Ulje čorokota (čurekota,čurokota,čurukota,crnog kima) se dokazalo kao više uspješno protiv mnogih vrsta bakterija, uključujući one koje su poznate kao visoko otporone na lijekove: V.Cholera, E.Coli (česti infektivni agent nađen u nedovoljno kuhanom mesu), i sve vrste Shigella spp., except Shigella dysentriae. Većina vrsta Shigella su pokazale da rapidno postaju otporne na postojeće antibiotike i hemoterapijske agente.

Tradicionalno, ulje čorokota (čurekota,čurokota) se i sada koristi kao pomoć za umirivanje povraćanja i dijareje, kao i za flatulent colic te kao protumjera dijareje pri prevelikom konzumiranju određenog voća.

Anti-upalno djelovanje
Kao i ranije, 1960.te godine, profesor El-Dakhakny je objavio da ulje čorokota ima anti-upalni efekt i da bi mogao biti koristan kod artritisa.
1995.te godine, grupa znanstvenika pri farmakološkom istraživačkom laboratoriju, Kings College, Lond, je odlučila testirati efikasnost ulja Nigelle sative i njenih derivativa, timokuinina, kao anti-upalnog agenta. Njihova studija je pronašla da je ulje inhibiralo proizvodnju eikosanoida i demonstriralo je anti-oksidantne aktivnost u stanicama.

Inhibicija proizvodnje eikosanoida je bila veća nego očekivano od samog timokuinina. Njihova studija je sugerisala da druge komponente u ulju mogu biti odgovorne za tako dobar anti-upalni efekt u stanicama.
Znanstvenici su spekulisali da neobična C20:2 nezasićena kiselina sadržana u ulju Nigelle sative bi mogla biti odgovorna za takvu uspješnost podizanja imunološkog sistema.

U 1997.godini, studije poduzete na mikrobiološkom odjelu istraživačkog centra, farmakološkog koledža, Kralj Saud univerzitet, Rijad, Saudijska Arabija, su pokazale da vanjska uljana forma Nigelle sative pokazuje anti-upalna svojstva u istom omjeru kao i druga simularna komercijalna sredstva. Provedeni testovi su također pokazali da nema alergijskih reakcija na ulje čorokota (čurekota,čurokota).

Poboljšava laktaciju (dojenje)
Studija provedena od strane Agarwhal (1979) je pokazala da ulje čorokota povećava lučenje mlijeka kod majki dojilja.
Literatura na univerzitetu Potchefstroom (1989), uključujući i biološku apstrakciju, je otkrila da kapacitet crnog kima (crnog sjemena,kumina) da se poveća lučenje mlijeka kod majki dojilja vjerovatno leži u kombinaciji lipidnih porcija i hormonalnih struktura nađenih u Nigella sativi.
Istraživanja provedena u Americi i Njemačkoj
Američki istraživači pripisuju mu ulogu snažnog djelovanja na regulaciju imunog sistem čovjeka. Kroz svoje djelovanje normalizira i istovremeno optimizira oslabljeni obrambeni sistem. Sa uljem čorokota (čurekota,čurokota) mogu se njegovati mnoge bolesti, naročito naglašen dijabetis i rak. Podrobnije analize samoga sastava ulja i načina djelovanja su provedene u Americi. One su potvrdile, da prastaro, već stoljećima oprobano ulje je u biti sveopći lijek, koji je postao vrlo popularan u USA. Ulje čorokota je čisti dodatak prehrani, koji NEMA nuspojava, pa se stoga može koristiti svakodnevno kao i hrana. U Evropi je ulje čorokota (čurekota,čurokota,čurukota,crnog kima,kumina) i kao biljka i kao ulje odavno palo u zaborav.

Djelovanje čorokota se temelji u glavnini na eteričnom ulju koje sadrži Carvon, koji djeluje stimulativno na stomak, ali sa druge strane vrlo smirujuće na crijeva, koja lagano i raširi. Upravo radi ovih činjenica se stavlja u upotrebu pri problemima sa stomakom i crijevima, jer stimuliše crijevnu floru, dok ulje sa svoje strane uništava bakterije koje uzrokuju oboljenje. Ono može neutralizirati alergijske reakcije i pokaziva blago djelovanje pri astmi, alergijama na polen, prašinu i infekcijama gripe. Pošto se slabosti u području stomaka i crijeva vrlo često odražavaju na srce i krvotok, ulje donosi osjetno ublažavanje problema pri ovim bolestima. Vrlo je važno potencirati njegovo povoljno djelovanje pri smetnjama u radu jetre i žuči.

Imuni sistem se pojačava pri redovnoj upotrebi ulja čorokota (čurekota,čurokota). Primjećeno je i vrlo značajno djelovanje na smanjenje nivoa šećera u krvi. Znanstvenici iz Južne Karoline (USA) iz laboratorija za imuno-bologiju raka su napisali:

“Ulje čorokota (čurekota,čurokota) generalno pomaže za stimuliranje stanica zaduženih za imuni sistem (gledano na ekstraktu kosti). Ulje povećava prozivodnju interferona, štiti normalne stanice od oštećenja koja mogu nastati djelovanjem virusa, razara stanice tumora i povećava broj B-stanica, koje proizvode anti-tijela.”

Sve promatrane funkcije, čine ulje čorokota (čurekota,čurokota,crnog kima) idealnim kandidatom za upotrebu i primjenu pri prevenciji i liječenju raka. Vanjsku upotrebu je ulje našlo na primjer kod reumatskih oboljenja. US- istrazivači su potvrdili uspjeh ulja čorokota.

U Njemačkoj se također, tek u posljednje vrijeme, otkrilo i dokazalo djelovanje ulja čorokota na ljudsko zdravlje.
Minhenski imunolog dr.med. Peter Schleicher (od 1986. najmlađi član svjetske akademije znanstvenika) je istraživao nove vrste i protokole terapija hroničnih bolesti upotrebom ulja čorokota (čurekota, čurokota,crnog kima). Njegova otkrića se u potpunosti slažu sa otkrićima u Americi. Napisao je: “Sa uljem čorokota u organizam dospjevaju vrijedne više-korisne nezasićene kiseline, kao npr. Linol- i Gamalinol-kiseline. Kroz njih se omogućava sinteza važnih imuno-regulatorskih substanci, kao Prostaglandin E1. Linol-kiselina stabilizira staničnu membranu a Prostaglandin djeluje jako na zaustavljanje upala. Kroz ovo djelovanje se spriječavaju izazivači bolesti, kao i njihove reakcije na imuni sistem. Od akni, preko bolova do raka.”

Pored toga, sadržaj ulja čorokota (čurekota,čurokota,čurukota) stabilizira prekoračenu funkciju T-stanica alergenta kao i što poništava povećanu imuno-reakciju putem anti-tijela. Pretjerani odgovor imunološkog sistema se normalizira i smanjiva se degranulacija Mast-stanica. Dr. Schleicher je u međuvremenu testirao ulje čorokota na preko 600 pacijenata.

Došao je do sljedećeg zaključka: Iznad 70% pacijenata se izliječilo od alergijskih bolesti. Pod tim se misli na alergije od: prašine, polena, akni, te nadalje neuro-dermitis oboljenja, astma i takve koji su bili uopćeno rečeno slabog imunog sistema i kao takvi bili podložni raznim infekcijama. Dr. Schleicher stoga naglašava upotrebu ulja čorokota prvenstveno protiv bolesti upala i prehlada te gripe. Imunološki sistem koji je bio van ravnoteže a time i slab, se ponovo haromnizira i time optimira. Ovaj jaki imunološko-regulatorni efekt ulja čorokota se u potpunosti potvrdio i kod istraživača u Americi.

Oni potvrđuju djelovanje, koje je sa uljem čorokota (čurekota,čurokota) već na Istoku odavno dokazano, pri svim vrstama alergija, upala, problema sa mjesečnim pranjem, depresija, bronhitisa, astme, oboljenja kože, kao što je neuro-dermitis, lišajeva i gljivčnih oboljenja, dalje pri probavnim problemima i slabosti potencije.
Navedene slučajeve, da je boca ulja nađena u grobnici Tutankamona, kao i da je Muhammed s.a.w.s., Vjerovjesnik islama, rekao da u ulju čorokota ima lijeka za svaku bolest osim za smrt, sada možemo u potpunosti razumjeti. Osobito široko djelovanje ulja čorokota čini ga vrlo važnim gledano sa medicinske strane.
Raznoliki sadržaj ulja djeluju tako fascinantno zajedno, da se može mirno reći da je ulje čorokota “lijek za sve”.

U ranijim stoljećima, ulje je bilo poznato u našoj okolini. Bilo je primjenjivano protiv nadutosti, žutice, dizenterije, problema stomaka i pluća, protiv problema sa mokrenjem. Korišteno je kod trudnica i rodilja za poboljšavanje veće proizvodnje mlijeka. Na žalost, dolaskom hemijskih sredstava ulje čorokota je palo u zaborav.

Međutim, danas doktori sve više preporučuju upotrebu ulja čorokota (čurekota,čurokota,čurukota). TV-doktorica, dr. Antje Kühnemann je bila fascinirana informacijama o ponovo-otkrivenom ljekovitom ulju. Ona je obavjestila, da se ulje čorokota vrlo uspješno koristi u Kini i Indiji kao prirodni antibiotik. Pored toga, anti-tumorsko djelovanje ulja čorokota je po prvi put predstavljeno na internacionalnom kongresu o raku u New Delhi pred mnogim znanstvenicima i doktorima.
Savjeti i informacije o ulju čorokota
• Ulje čorokota (čurekota,čurokota) nema kontraindikacije kao što je slučaj kod farmacetskih proizvoda, gdje ćete uvijek naći podužu listu neželjenih efekata.
• Ulje čorokota NE smiju koristiti trudnice kao ni ljudi sa tuđim transplatiranim organima, jer ulje čorokota (čurekota,čurokota) jača imuni sistem čovjeka i tijelo automatski odbacuje strano tkivo iz sistema, jer prepoznaje da transplatirani organ nije njegov. Ovo može dovesti do smrti čovjeka. Ljudi s transplatiranim organima stalno piju lijekove za slabljenje imunog sistema da bi tuđi organ mogao ikako raditi. Ti ljudi su više podložni sezonskim upalama nego ostali ljudi.
• Ulje čorokota se treba uzimati konstantno najmanje 30-35 dana da bi dalo prve rezultate, manje od tog kod stanja nadutosti stomaka, a možda više kod slučajeva povišene masnoće, krvnog pritiska, šećera itd.
• Ulje čorokota ne može izazvati povećanje masnoće u krvi niti drugo povećanje ili smanjenje parametara mjerenja u nalazu krvi u negativnom smislu.

Ulje čorokota (čurekota,čurokota,crnog kima) nije samo lijek nego je hrana za organizam, koja najbolje djelovanje ima redovnom upotrebom. Ova tačka je ekstremno važna jer je ulje čorokota hrana za organizam na osnovu koje ljudi imaju efekte liječenja i da daju organizmu ono što im je potrebno da ih čini jakim, zdravim i uravnoteženim.

 

Mnogi će ostati skeptični pri pogledu na ovaj pozamašan spisak bolesti na koje čorokot pozitivno djeluje. Vrlo je teško povjerovati da jedna biljka može uspješno djelovati na ovo sve. Pa se pitamo: „Kako je moguće da može djelovati kako na alergiju tako i na smanjenje masnoća, krvni pritisak i tumore?“ Odgovor leži u idealnom hemijskom sastavu njegovih sjemenki, koje sadrže preko 100 biološko-aktivnih supstanci koje se međusobno nadopunjuju i potpomažu u ljekovitom dejstvu što dovodi do jedne vrste funkcionalnog sinergizma (pojačanog dejstva). U ove aktivne supstance spadaju između ostalih omega-3 nezasićene masne kiseline, vitamini B1, B2 i B6, vitamin C, vitamin E, nigellon, gorka tvar nigellin, timokinon, saponin melantanin, beta-sitosterin i mnoge druge.

Upozorenje:

Zabranjeno je uzimati ulje curokota od strane bolesnika sa transplatiranim organima (npr. jetra, bubreg, srce) jer ulje curokota povecava imunitet što može dovesti do odbacivanja presadjenih organa.

Linkovi:

http://www.schwarzkuemmel.de
http://www.awl.ch/heilpflanzen/nigella_sativa
http://www.blackseedusa.com

Tags: ,

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam