ALOE VERA

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem je rekao: “Ovo je jedan (aludirajuci na miris spaljenog Aloinog drveta) od blagoslova i užitaka koje ce stanovnici dženneta uživati.” Aloe se u pisanoj historiji prvi put spominje oko 1500. godine pr.n.e.
Zapisi koji potjecu iz ovih vremena spominju jednu svestranu “cudesnu biljku” koja je u današnjem zapadnom svijetu poznata kao Aloe vera. Faraoni su vjerovali u moc ove biljke kao eliksira za dug život. Iz antickih vremena na vazama iz Egipta se dobro vide crteži koji prikazuju ovu biljku. Hipokrat je pisao o ovoj biljci kako lijeci tumor, pospješuje rast kose i lijeci dizenteriju. Zlatne kapi iz Aloe lijece trovanje i opekotine.
Glavni hirurg Napoleona Aloom je lijecio povrede vojnika. Postoje i price o tome da su egipatske kraljice Nefreteti i Kleopatra koristile Alou zbog kozmetickih svojstava. Neki historijski izvori navode da je Aleksandra Velikog Aristotel, njegov tadašnji ucitelj, nagovarao da prije ratnih pohoda posjeti otok Sokotru u Indijskom okeanu i skupi dovoljne kolicine Aloe vere za snagu, ali i lijecenje rana svojih vojnika.
Tek nakon što je savremena znanost iz Aloe vera izdvojila mnoge sastojke, o njoj je konacno i javno progovorila, proricuci joj blistavu buducnost u 21. vijeku. Šta je to tako cudesno u jednoj biljci da je predmetom znanstvenog proucavanja i štovanja vec 4000 godina?

KAKVA JE TO BILJKA ALOE VERA?
Aloe vera je polupustinjska kaktusolika biljka iz porodice ljiljana. Upravo radi svojih smirujucih i ublažavajucih svojstava, danas se ponajviše koristi kao osnovni djelatni sastojak mnogih proizvoda za zdravlje, ljepotu, te njegu kože i kose. Utvrdeno je da pruža olakšanje i okrepu te pomaže bržem zacjeljivanju rana i opeklina. Najucinkovitija je tek kada njezini sastojci pocnu djelovati u samom tijelu. Na koji nacin, to je još predmetom mnogih istraživanja. Pedeset miliona dolara, koje je americka vlada uložila u istraživanje Aloe vera, potvrduje njezinu vrijednost. Poznato je oko 350 vrsta Aloe. Danas se Aloe najviše uzgaja u Africi, Indiji, Srednjoj Americi…

ZA KOJE BOLESTI MOŽEMO KORISTITI ALOU?
Sasvim slobodno možemo reci da ovu cudotvornu biljku možemo koristiti za sve vrste oboljenja, ali i za sprecavanje nekih bolesti ako je preventivno uzimamo. Aloe ima imunobiostimulativno dejstvo na organizam. Posebno se mora naglasiti da stabilizovana Aloe vera spada u nespecificne biostimulatore fizioloških funkcija organizma, što znaci da jaca imunološki sistem, u smislu odbrane od bolesti i omogucuje bolje dejstvo specificnih lijekova u organizmu. Biohemijski sastav Aloe vere pomaže u jednom širokom spektru farmakodinamickih procesa u povoljnom dejstvu, znaci u normalizaciji funkcije organizma i sistemu organa, bez toksicnih dejstava i nuspojava. To je upravo ono što Aloe nama radi u našem organizmu.

OPCA DJEJSTVA ALOE VERE
Aloe uspješno lijeci cir na želucu (lat. ulkus), jaca otpornost organizma, preventivno djeluje na nastanak bolesti, djeluje na bolesti imunog sistema (rak, aids…), oslobada organizam od otrova, alkohola i narkotika. Aloe je antioksidans. Djeluje protiv zapaljenja u organizmu, smiruje kašalj i lijeci zapaljenje grla. Aloe djeluje antivirusno (virus herpesa), baktericidno (uništava zarazne klice), fungicidno (uništava gljivice, izuzetno efikasna kod Candida albikans), germicidno (uništava larve), adstrigentno (svojstvo da steže sluzokožu povrijedene kože), analgeticno (umanjuje bolove), stimulativno (popravlja status psihe), laksanantno (reguliše stolicu), antidijabeticno (smanjuje nivo šecera u krvi).

NEKI PROIZVODI OD ALOE VERE
Firma FOREVER LIVING PRODUCTS najveci je proizvodac, preradivac i distributer Aloe vere u svijetu. Medu njihove najpoznatije proizvode spadaju: Aloe vera gel, djeluje kod opekotina od suncanja, zaustavljanja krvarenja, alergije, bolova u mišicima. Redovno korištenje gela drži u ravnoteži Vašu probavu, a mineralima, vitaminima i aminokiselinama (Aloe vera ima svih 20 aminokiselina) dopunjujete svoju ishranu. Gel Aloe vere cini cuda sa masnom farbanom kosom. Potrebno je samo poslije pranja kosu poprskati gelom i blago ga umasirati u kosu, a zatim, ukoliko je moguce, osušiti kosu zrakom. Ovaj postupak može se ponavljati svakodnevno i bez pranja kose. Aloe berry nectar 34 (egzoticni napitak od gela Aloe vere uz dodatak borovnice i jabuke i ima široku upotrebu kod cišcenja urinarnog sistema). Aloe activator fleur(52). Aktivator je cista filtrirana Aloe vera (sadrži 99,6% Aloe) i koristi se u oftalmologiji i za lijecenje raznih bolesti ociju. Štaviše, dokazano je da Aloe može pomoci kod regeneracije kicmene moždine, što je izuzetno bitna stvar za CNS.
Nakon svega što je o Aloe veri kazala nauka, historija i mnogobrojni strucnjaci ostalo nam je još kazati šta je to za ovo cudo od biljke kazao Poslanik islama Muhammed, a.s., Naime, Aloe vera je bila poznata i u vrijeme Muhammeda, a. s., i ashabi i ashabijke koristili su ovu biljku.
Dokaz za to nam je hadis kojeg prenosi Kajs bin Rafi’ u kojem Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem kaže: “Agava (lat. Aloe vera) i itrastajuci dragušac (lat. Senecio iz porodice Asteraceae) lijekovi su za bolest.” U drugom hadisu Ummu Seleme prenijela je da ju je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem posjetio nakon što je Ebu-Seleme umro, a taj dan ona je nanijela svjež Aloin sok na lice. Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem upitao ju je : “Šta ti se desilo, o Ummu Seleme?” Ona je odgovorila: “To je samo Aloin sok kojeg sam stavila na lice zbog ovlaživanja, o Allahov Poslanice, sallallahu alejhi ve sellem, a on nema mirisa.” On je odgovorio: ”On kontrahira tkiva, i može oštetiti tvoju kožu. Nanesi ga ako hoceš nocu, a ne tokom dana.” Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem uobicavao je koristiti misvak od Aloina drveta. Masiranje cela i tjemena mješavinom Aloinog i ružinog ulja otklanja glavobolju, žuticu, pomaže lijecenju cireva stomaka, otklanja vlaženje ocnih kapaka i odstranjuje zakrecenje bubrega.

ALOINO VOCE
Džabir ibn Abdullah, r. a., rekao je: ”Brali smo dozrelo voce Aloe s Allahovim Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem a on je rekao: ‘Uzimajte pogotovo ono crno jer ono je najbolje.” (Prenijeli imami Buhari i Muslim) Abdullah ibn Omer, r. a., prenio je da je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem ponekad uobicavao spaliti Aloino drvo pomiješano s malo kamfora i mirisao se tim, a potvrdeno je i to da je rekao: ”Ovo je jedan od blagoslova i užitaka koje ce stanovnici dženneta uživati”.

Tags:

Kratka pojašnjenja : "Islam je sastavljen od pet stvari: šehadeta i svjedočenja da nema drugog boga osim Allaha – la ilahe illalah, i da je Muhammed Allahov Poslanik – Muhammedun Resulullah, od klanjanja namaza, davanja zekata, obavljanja hadždža i posta mjeseca ramazana!". Klanjanje namaza, Namaz - molitva Allahu dž.š. Zekjat - 2.5% od imovine koja se ne koristi (zlato, novac, nekretnine) koju svaki Musliman izdvaja godišnje za pomoć siromašnima. Hadždž - vjerski obred koji vrši onaj ko može najmanje jednom u životu. Post - proces čuvanja tijela od grijeha, vode i hrane tokom mjeseca Ramazana. Ramazan - mjesec u Islamskom kalendaru u kome je početo objavljivanje Kur'an-a. Islamski kalendar se mjeri Mjesečevom-Lunarnom godinom. Hadis- predanje koje se prenosi od poslanika Muhameda s.a.w.s. Buhari, Muslim dva najpoznatija verodostojna sakupljača i objavljivača Hadisa. Za više pročitajte : šta je islam